Doe mee met ‘Het vergeten plantseizoen’

Gepubliceerd 22 september 2021

Het is weer herfst! Veel mensen denken dat je alleen in het voorjaar aan de slag kan met nieuwe planten, maar wist je dat de herfst het ideale plantseizoen is? NL Vergroent is daarom gestart met de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’. Doe je ook mee?

Toolkit Vergeten Plantseizoen

NL Vergroent biedt voor deze najaarscampagne een toolkit met communicatiemiddelen. Werk je bij een gemeente of tuincentrum, of ben je een hovenier, kweker of inwoner? Wil je anderen stimuleren om in het najaar te planten? Gebruik dan het materiaal in deze toolkit.

Minder kwetsbaar

In het najaar regent het meer en is de luchtvochtigheid hoog. Daarom hoef je de planten na aanplanten in de herfst geen water te geven. Dat scheelt in het waterverbruik. Ook is planten in het najaar beter voor de planten zelf. De bodem is nog warm na de zomermaanden en in het najaar zijn planten in ‘slaapstand’. Vorst kan dan geen kwaad. De planten groeien niet meteen tijdens de winterslaap. Wel slaan ze voeding op in de wortels en takken. Zo worden de planten extra sterk en zijn ze beter bestand tegen droogte.

Langere groei en bloei

Als je bollen en zaden in het najaar plant, kan je al in het vroege voorjaar genieten van de groei en bloei. Door klimaatverandering begint de lente vaak eerder, waardoor bollen die in het najaar geplant zijn eerder tot bloei komen. Ook zijn ze sterker doordat ze goed geworteld zijn en gaan ze langer mee.

Goed voor mens en dier

Bezig zijn in de tuin is gezond. Je bent buiten en je bent je meer bewust van wat er allemaal gebeurt in de tuin. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook goed voor de tuin en voor alles wat erin leeft. Hoe langer je planten groeien en bloeien, hoe meer bijen en andere dieren erop afkomen.

Geen tuin? Plant op balkon of in de straat

Ook zonder tuin kan je meedoen aan de actie. Vergroen je balkon! Geen balkon? Je kan een boomspiegel van de gemeente adopteren en de grond om de boom heen beplanten.