Kans op warme nachten neemt toe
Na een koude lente in mei was het vorige week zomers warm, een paar dagen zelfs tropisch. Vorige zomer hadden we in augustus een zeer warme week. Toen was het niet alleen overdag warm, maar ook ’s nachts. De weekgemiddelde minimumtemperatuur was toen 19,7 °C. Een week met zulke warme nachten komt niet vaak voor, maar door klimaatverandering krijgen we er wel vaker mee te maken.
De minimumtemperatuur schommelde in de week van 9 tot en met 15 augustus 2020 tussen 18,4 en 21,5 °C. Het gemiddelde ervan was 19,7 °C. Zo’n hoog weekgemiddelde voor de minimumtemperatuur is sinds de metingen van het KNMI in 1901 niet eerder voorgekomen. De week met gemiddeld de warmste nachten van het jaar is sinds 1901 met zo’n 2,5 °C toegenomen.
Warme nachten verergeren hittestress
Door klimaatverandering worden de zomers in Nederland gemiddeld warmer. Dit kun je goed zien in het klimaatdashboard van het KNMI. Ook neemt daarmee de kans op hittegolven toe. Het effect van een hittegolf op de gezondheid is groot, vooral voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Hoe langer de hitte aanhoudt, hoe groter dit effect is. En als de nachten dan ook warm zijn, verstoort dat voor veel mensen de nachtrust. Een slechte nachtrust versterkt het risico op hittestress.
Hoeveel vaker komen zulke warme nachten voor?
Zo’n hoge weekgemiddelde minimumtemperatuur als vorig jaar in augustus kwam een eeuw geleden eigenlijk nooit voor. In het huidige klimaat hebben we gemiddeld eens in de dertig jaar een week met zulke warme nachten. En in 2050 kan zo’n hoge weekgemiddelde minimumtemperatuur volgens de KNMI’14-scenario’s gemiddeld eens in de zeven jaar voorkomen. De kans is dus klein dat we dit jaar weer zo’n week moeten doormaken. Maar de kans op een week met zulke warme nachten wordt in de komende decennia dus wel een stuk groter.
Wil je weten hoe sterk het aantal warme nachten in je eigen gebied kan toenemen door klimaatverandering? Bekijk het op de kaart ‘Warme nachten’ in de Klimaateffectatlas.