Experts achter adaptatieportalen delen kennis en ervaring in een wereldwijd netwerk
Tussen 2019 en 2022 hebben dertig organisaties achter klimaatadaptatieportalen van over de hele wereld samengewerkt in het project KE4CAP. Tijdens het project kwamen in totaal meer dan tweehonderd ontwikkelaars, beheerders en deskundigen van adaptatieportalen bij elkaar om ideeën uit te wisselen, geleerde lessen te delen, huidige en nieuwe uitdagingen te bespreken en samen oplossingen te vinden.
KE4CAP staat voor Stepping-Up Knowledge Exchange between Climate Adaptation Platforms. Het project werd gefinancierd door de Europese Commissie, via het SPIPA-program (Strategic Partnerships for the Implementation of the Paris Agreement). Meer informatie vind je op de KE4CAP-pagina van weADAPT en in het rapport (pdf, 3.5 MB). De infographic (png, 606 kB) geeft een mooi overzicht van de resultaten.
Wereldwijd netwerk
Het netwerk van KE4CAP bestaat sinds 2015. Kim van Nieuwaal van Stichting CAS is één van de initiatiefnemers. Hij maakte ook deel uit van het projectteam dat dit project heeft uitgevoerd: ‘Bijzonder aan dit project is dat het vanuit heel de wereld experts bij elkaar brengt die voor hun land of regio een spin in het web zijn: allemaal mensen met unieke kennis en overzicht. Voor de Europese Commissie was dat een belangrijke reden om het projectteam om advies te vragen bij de herziening van de Europese Adaptatiestrategie.’ Naast Kim van Nieuwaal bestond het projectteam van KE4CAP uit vertegenwoordigers van de Universiteit van Oxford, de University College Cork en het Stockholm Environment Institute. Het projectteam organiseerde verschillende workshops, waarin kennis werd uitgewisseld rond bepaalde thema’s en uitdagingen.
Sociale rechtvaardigheid
Eén van de thema’s van KE4CAP was sociale rechtvaardigheid: wat kun je doen om de behoeftes te begrijpen van ondervertegenwoordigde groepen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering? Vertrouwen opbouwen en samenwerken met organisaties die deze groepen vertegenwoordigen, dat kan goed helpen. Adaptatieportalen denken daarnaast na over hoe ze hun taalgebruik kunnen aanpassen. Ook gebruiken ze open-access-data die voor iedereen toegankelijk zijn.
Kennisportaal een voorbeeld voor andere landen
Ook Marit Heinen van Stichting CAS was betrokken bij KE4CAP: ‘We hebben gemerkt dat het Nederlandse kennisportaal in dit netwerk wordt gezien als één van de benchmarks en daar zijn we natuurlijk best trots op. Tegelijk leren wij net zo goed van andere landen. Een thema als sociale rechtvaardigheid speelt hier bijvoorbeeld minder, maar zet ons wel aan het denken.’
Portalen bevorderen klimaatactie
Eén van de conclusies van het project is dat portalen een belangrijke rol kunnen spelen bij het monitoren en evalueren van klimaatadaptatie. Ook blijkt dat kennisportalen klimaatactie sterk kunnen bevorderen. Dat was ook de verwachting van de Europese Commissie toen zij besloten om dit project te ondersteunen, in het kader van het Verdrag van Parijs.