Lectoraat Klimaatgeletterdheid wil klimaattransitie versnellen

Gepubliceerd 30 maart 2022

Op 1 mei 2022 gaat er een nieuw lectoraat van start: het lectoraat Klimaatgeletterdheid. In dit lectoraat gaan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het KNMI samenwerken om kennis over klimaatverandering en klimaatgegevens toegankelijker en meer op maat te maken voor professionals en het bredere publiek.

Lectoraat wil klimaatkennis beter verankeren in praktijk

Met het lectoraat Klimaatgeletterdheid willen het KNMI en de HvA interdisciplinair onderzoek doen en onderwijs geven rond het thema klimaatgeletterdheid. Vragen die daarbij centraal staan, zijn: Welke basiskennis over klimaat en klimaatgegevens hebben professionals nodig om te werken aan de klimaattransitie? En hoe kunnen ze informatie over klimaatverandering zo overdragen dat anderen meer klimaatbewuste beslissingen kunnen nemen? Met deze kennis wil het lectoraat bijvoorbeeld tools ontwikkelen waarmee professionals klimaatdata beter kunnen gebruiken en ze handvatten bieden om informatie beter te communiceren met een breed publiek.

Janette Bessembinder wordt de nieuwe lector

Janette Bessembinder, verbonden aan zowel het KNMI als de HvA, wordt de lector van dit nieuwe lectoraat. Het onderzoek van het kennisinstituut KNMI kan zij met dit lectoraat verbinden aan het praktijkgerichte onderzoek van de HvA. Deze verbinding is heel belangrijk om te komen van kennis tot innovatie. Bij het opzetten van dit lectoraat zijn drie lectoraten van de HvA betrokken: het lectoraat Water in en om de stad (Faculteit Techniek), het Lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad (Faculteit Maatschappij en Recht) en het lectoraat Visual Methodologies (Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie). Verder hebben verschillende partijen al laten weten dat ze graag willen samenwerken met het lectoraat.

Na 1 mei verwachten we hier een interview over het lectoraat Klimaatgeletterdheid te publiceren met Janette Bessembinder.