Proeftuin KlimaatKwartier experimenteert met innovaties klimaatadaptieve bouw

Gepubliceerd 12 mei 2022

Hoe houden we onze woningen, kantoren en andere gebouwen veilig en comfortabel in het veranderende klimaat? In de proeftuin KlimaatKwartier werken kennisinstellingen, bedrijven en overheden samen aan innovaties voor klimaatadaptieve gebouwen. Gisteren is het KlimaatKwartier officieel geopend op The Green Village op TU Delft Campus.

Fotograaf: Annelies van ’t Hul

Eerste tien projecten van start

In de proeftuin KlimaatKwartier zijn al tien innovatieve experimenten en onderzoeken van start gegaan. Wetenschappers van de TU Delft testen bijvoorbeeld de effecten van electrochroom glas. Dit glas blokkeert zonnewarmte en kan tijdens hete dagen zorgen voor verkoeling in huis. Een andere innovatie is een betonproduct waarop planten zich kunnen hechten: bioreceptief beton. Hierdoor kan er mos groeien op de gevels van woningen. Dit koelt niet alleen de omgeving maar heeft ook een positief effect heeft op de biodiversiteit en luchtkwaliteit. Een derde voorbeeld van een klimaatadaptieve innovatie is te vinden op het kantoordak van The Green Village. Een deel van dit dak is bedekt met reflecterende witte tegels, die als puzzelstukjes in elkaar klikken en voorkomen dat het dak opwarmt.

Opening van de proeftuin

Op de dag van de opening bracht Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een bezoek aan de proeftuin. Rector van de TU Delft Tim van der Hagen en directeur van The Green Village Marjan Kreijns leidden hem rond. Op het openingsevenement kwamen ruim tweehonderd bezoekers af. Helga van Leur was dagvoorzitter en leidde twee paneldiscussies over een comfortabel binnenklimaat en de uitdagingen om woningen tegen weersextremen te beschermen. Verder gaf Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design en Sustainability, een keynote over hoe de TU Delft kennis verzamelt over de gevolgen van klimaatverandering. Spoken-word-artiest Elten Kiene sloot het evenement af met een inspirerend optreden.

Marjan Kreijns: “Fantastisch om na zo’n lange tijd weer zoveel mensen vanuit verschillende hoeken bij elkaar te zien. Innovatieve ondernemers, overheidsinstanties, wetenschappers, woningbouwcorporaties: alle partijen die we nodig hebben om Nederlandse gebouwen klimaatadaptiever te maken. Ik nodig iedereen van harte uit om snel terug te komen voor nieuwe experimenten of voor het toepassen van resultaten. Laat vandaag het startschot zijn voor meer samenwerking, meer klimaatadaptatie en meer innovatie!”

Meer over KlimaatKwartier

In de proeftuin KlimaatKwartier werken kennisinstellingen, bedrijven en overheden samen om gebouwen in Nederland klimaatadaptief te maken. Deze proeftuin biedt een plek om in gesprek te gaan over en te experimenteren met klimaatadaptieve oplossingen voor gebouwen. Hier worden innovaties ontwikkeld voor binnen en buiten gebouwen, zowel in nieuwe ontwerpen als in bestaande constructies van gebouwen. De proeftuin KlimaatKwartier is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, The Green Village en TU Delft Innovatieprogramma VPdelta+, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).