Klimaatadaptatie gebouwde omgeving: aanpassing landelijke maatlat
Begin april hebben de ministers Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), mede namens staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), de Tweede Kamer een voortgangsbrief gestuurd over wat het kabinet doet op het gebied van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. Met deze brief vragen de ministers aandacht voor dit onderwerp en informeren ze de kamer over de landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw, die wordt aangepast om partijen praktisch beter te ondersteunen.
Aanpassing landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw
In maart 2023 stelde het kabinet een landelijke maatlat op voor een klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving. Deze maatlat is een praktische handreiking voor partijen die betrokken zijn bij nieuwbouw. Er staan doelen, normen en richtlijnen in voor thema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling. Op basis van praktijkervaringen en onderzoek naar onder meer de kosten en baten van de maatlat, heeft het kabinet besloten de maatlat aan te passen. Voortaan geldt de maatlat alleen voor de inrichting van een gebied en niet meer voor de gebouwen zelf. Ook wordt de maatlat concreter gemaakt, zodat het makkelijker wordt om te toetsen of een gebiedsontwikkeling aan de normen voldoet.
Juridische borging
Nadat de maatlat is aangepast, bekijken de bewindspersonen hoe ze verder gaan met juridische borging ervan. Hierbij nemen ze dan ook de adviezen mee uit het programma STOER. Verder voert het kabinet extra onderzoek uit om beter inzicht te krijgen in de kosten en baten van klimaatadaptieve nieuwbouw en financieringsmogelijkheden.
Samen verantwoordelijk
Voor het klimaatadaptief inrichten van de gebouwde omgeving zijn het kabinet, medeoverheden, gebouweigenaren, woningcorporaties, kennisinstellingen, de bouwsector en de financiële sector samen verantwoordelijk. Al deze partijen nemen maatregelen die binnen hun mogelijkheden vallen. Hiermee zorgen we voor een veilige, prettige en gezonde leefomgeving om in te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten – nu én in de toekomst.
Meer lezen?
Ben je benieuwd naar de andere acties die lopen om de gebouwde omgeving klimaatadaptief te maken? Lees dan de hele voortgangsbrief.