Klimaatkamer meet effecten van extreme hitte

Gepubliceerd 8 mei 2018

De Faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft sinds 3 mei 2018 een bijzondere klimaatkamer in een Human Performance Lab. Het lab werd geopend door schaatsster Esmee Visser, studente aan de VU en Olympisch kampioen op de 5000 meter.

De klimaatkamer is een wit, vierkant hok van ongeveer tien vierkante meter. De temperatuur in de kamer kan uiteenlopen van extreme kou (-20°C) tot extreme hitte (60°C – de hoogste temperatuur die ooit op aarde is gemeten). Ook kan hoogte worden nagebootst, door het zuurstofniveau te verlagen. Zo kan een hoogte ‘ontstaan’ tot 5800 meter boven zeeniveau. Zelfs vochtige omstandigheden zijn mogelijk (jungleklimaat met 90 procent luchtvochtigheid) en droogte (woestijnklimaat).

Onderzoek naar zweet

Volgens lector en thermofysioloog Hein Daanen is het de eerste klimaatkamer waar zowel hoogte als klimaat kunnen worden nagebootst. “De mens heeft één mechanisme voor verkoeling: zweten. In de klimaatkamer kunnen we onderzoeken hoeveel iemand moet kunnen zweten om te kunnen koelen. We willen ook weten hoe koelvesten werken en zijn benieuwd of leeftijd effect heeft op hitte-tolerantie. Over dat laatste wordt veel gespeculeerd.”


Afbeelding Klimaatkamer meet effecten van extreme hitte