Kennis over pollen leidt tot andere keuzes

Gepubliceerd 28 maart 2018

Het klimaateffect ‘Groeiseizoen begint eerder en duurt langer’ heeft als gevolg ‘Stijging van het aantal allergiedagen’. Arno Vlooswijk van pollennieuws.nl en hooikoortradar.nl volgt deze ontwikkeling al jaren.  Hij werkt samen met de biologen Herman van Wissen en Maurice Martens, die zich na hun pensioen volledig hebben toegelegd op het vergaren van kennis over pollen.

Kennis delen

Een belangrijk doel van pollennnieuws.nl en hooikoortsradar.nl is kennis delen. De grondleggers van de website hebben gemerkt dat er veel misverstanden bestaan over hooikoorts. Alleen de naam al: de allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen, heeft niets met hooi te maken. En hooikoorts kan in vrijwel het hele jaar voorkomen. De hazelaar bloeit bijvoorbeeld al in de winter;  deze boom is sterk allergeen.

App 300.000 gedownload

Vlooswijk, Van Wissen en Martens timmeren sinds 2007 flink aan de weg. Ze hebben nauwe banden met de pollentellers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliekziekenhuis in Helmond, en met het KNMI. De app die ze hebben ontwikkeld is al 300.000 keer gedownload.  Op hoogtijdagen, wanneer veel pollen in de lucht zijn, melden zo’n 6000 gebruikers hun klachten via deze app. Vlooswijk: “We kunnen steeds betere voorspellingen doen en dat is gunstig voor hooikoortspatiënten. Als ze weten dat er veel pollen in de lucht zullen zijn, kunnen ze hun gedrag erop aanpassen. Overdag binnen blijven en de ramen dichthouden, en niet de was buiten ophangen.” De app staat vol met dergelijke tips.

Neemt hooikoorts toe?

Hooikoorts lijkt vaker voor te komen, en het groeiseizoen lijkt langer te duren, zegt Arno Vlooswijk. Ook komen er meer exoten in Nederland voor, zoals de Ambrosia – de meest erge pollensoort uit de Verenigde Staten. Om zeker te weten in welke mate hooikoorts toeneemt, zijn meer gegevens nodig. “Wat voorheen een zomergriep heette, blijkt steeds vaker hooikoorts te zijn”, zegt hij. “Dat komt door steeds betere testen waarmee hooikoorts kan worden aangetoond.” Hij pleit voor een goed registratiesysteem door huisartsen. Er lijkt ook een relatie te zijn met fijnstof in de lucht: “Pollen die zich mengen met roetdeeltjes zijn meer allergeen. Het worden kleinere deeltjes, die dieper in de longen dringen.” Hij zou hier graag over in gesprek gaan met RIVM [Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu], maar tot nu toe is dit nog niet gelukt.

Doden door pollenexplosie

Dat hooikoorts geen kinderspel is, bleek in 2016 in Australië, zegt Arno Vlooswijk. “Een deel van het continent had te maken met een pollenexplosie. Er viel extreem veel regen en daardoor spatten de pollen uiteen in kleine deeltjes. Die kunnen heel diep doordringen in de longen. Meer dan 8500 mensen moesten naar het ziekenhuis en zes van hen zijn overleden. Pollen vormen dus een serieus risico en door een warmer klimaat komen er steeds meer – ook in Nederland. Wij verzamelen zoveel mogelijk gegevens en maken er modellen van. Daardoor kunnen we goede informatie geven over de risico’s.”

Andere keuzes

Arno Vlooswijk: “We merken dat kennis leidt tot het maken van andere keuzes. In het Brabantse Veghel wilde het gemeentebestuur een groot aantal berken planten. Een huisarts waarschuwde: berken zijn flink allergeen. Het berkenbosje is terecht gekomen aan de rand van de stad, op een plek waar de wind meestal van de bebouwing af waait. Zo kan het dus ook.”

25 procent van de Nederlanders (4 miljoen mensen) heeft last van hooikoorts. De helft daarvan, dus 2 miljoen mensen, heeft zodanige klachten dat die het dagelijks functioneren beperken. Grootste boosdoener vormen de grassen (2 miljoen mensen zijn hier allergisch voor). Van de bomen zorgen vooral de berken voor klachten: bij zo’n 700.000 mensen.

Meer weten over pollennieuws en de hooikoortsradar? Neem contact op met Arno Vlooswijk via het e-mailadres: info@pollennieuws.nl.


Kennis over pollen leidt tot andere keuzes