Vergroening van steden is hard nodig. Niet alleen om de biodiversiteit te vergroten en ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Groen draagt ook bij aan een goede luchtkwaliteit, het woongenot, gezond leven en recreatie. Maar in de praktijk blijkt het voor gemeenten vaak lastig om te vergroenen en het groen duurzaam te beheren. Bovendien komt vergroening door de toenemende druk op de ruimte in steden in de verdrukking. Het rapport ‘Duurzaam groen moet je doen’ verkent wat er nodig is om steden echt duurzaam te vergroenen: een integrale blik op groen. Het geeft ook handvatten voor gemeenten om vergroening integraal aan te pakken.
Funderingsproblemen raken veel partijen en de afgelopen jaren is er door de toenemende droogte meer aandacht voor gekomen. Toch is de aanpak ervan lastig: de oorzaken kunnen heel divers zijn en de rollen bij de aanpak ervan zijn erg versnipperd. Ook het kennislandschap is versnipperd: niet over alle funderingsproblemen is genoeg kennis beschikbaar en de kennis die er is wordt te weinig gedeeld.
Verzekeraar Achmea onderzoekt elkaar jaar de klimaatbestendigheid van woningen in Nederland. Daarvoor vraagt ze aan een groot aantal Nederlanders of ze de klimaatbestendigheid van hun woning belangrijk vinden, of ze er voldoende over weten en of ze al maatregelen hebben genomen. Uit de Klimaatadaptatiemonitor van 2021 blijkt dat veel Nederlanders nog niet goed weten hoe ze hun woning klimaatbestendig kunnen maken. Ook maken de meesten zich nog niet zoveel zorgen over schade door klimaatverandering. Wel geven veel mensen aan dat ze een klimaatbestendige woning belangrijk vinden.
HoogWater is het vierde deel in een serie kenniskranten over klimaatadaptatie in stedelijk gebied. Deze krant gaat over het beperken van de gevolgen van een overstroming.
In deze verkenning laat OSKA zien welke standaarden er nodig zijn om de kwaliteit van lichte ophoogmaterialen te borgen. Deze standaarden richten zich speciaal op aanleg van infrastructuur in stedelijk en landelijk gebied. Hierbij brengt het rapport de behoeftes van belanghebbenden in kaart om nieuwe kennis en inzichten te verankeren in standaarden. Het rapport sluit af met enkele aanbevelingen, onder meer om verder te onderzoeken welke standaarden je kunt aanpassen.