In dit rapport presenteert het PBL drie varianten voor een kennisprogramma dat een effectief klimaatadaptatiebeleid in Nederland moet ondersteunen.
Het boek De stadsgenese van STOWA en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoekt de ontstaansgeschiedenis van acht Nederlandse steden in relatie tot het landschap. In dit boek lees je hoe stedelijke ontwikkeling en de bodem, de ondergrond en het water direct met elkaar samenhangen. Deze kennis kan je helpen bij het zoeken naar klimaatadaptieve oplossingen in de stedelijke omgeving.
De Universiteit Utrecht heeft onderzocht waar kansen en uitdagingen liggen bij de uitvoering van adaptatiemaatregelen. Dit document biedt daar een overzicht van, en geeft ook tien aanbevelingen voor gemeenten. Het onderzoek is gebaseerd op literatuurstudie en analyse van gesprekken en interviews over ervaringen in vijf Utrechtse uitvoeringsprojecten. De onderzoekers presenteren de kansen en belemmeringen in twee tabellen. Ook tonen ze daarin de onderliggende oorzaken en laten ze zien voor welke gemeenten de kansen en belemmeringen relevant waren.
Het rapport ‘De Staat van ons Water 2020’ beschrijft de uitvoering van het waterbeleid in Nederland in 2020. Elk jaar in mei informeert de minister van Infrastructuur en Waterstaat met dit rapport de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in het waterbeleid.
Welke effecten heeft klimaatverandering op de kwaliteit van stedelijk oppervlaktewater? En hoe kunnen we het beste met die effecten omgaan? Het RIVM, Deltares, Arcadis en Wageningen Environmental Research hebben deze vraag onderzocht in het project Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie, dat deel uitmaakt van de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad.