Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft het rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' opgesteld. In dit rapport staat dat de nieuwe regering stevige keuzes moet maken op het gebied van klimaat, biodiversiteit, wonen, waterbeheer en landbouw. Nederland is een klein land met een beperkt grondgebied voor een aantal grote opgaven: er moeten bijvoorbeeld heel veel woningen gebouwd worden. Ook moet Nederland minder CO2 gaan uitstoten en zich tegelijkertijd voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. In dit rapport lees je de aanbevelingen die PBL doet op het gebied van klimaatadaptatie, landelijk gebied, stad en regio en regionale energietransitie.
Bij verdroging van veenweidegebieden komt extra CO2 in de atmosfeer. Om de klimaatdoelstellingen te halen is het daarom belangrijk om deze verdroging tegen te gaan. Voor het Deltaprogramma Zoetwater onderzocht Deltares wat de gevolgen zijn voor de zoetwatervoorziening als je het veenweidegebied op grote schaal nathoudt.
Van 2016 tot en met 2020 hebben waterschappen en kennisinstellingen onderzoek gedaan binnen het programma Lumbricus. De partijen hebben onderzocht welke maatregelen en oplossingen er zijn om de stroomgebieden op de hoge zandgronden klimaatbestendig in te richten en te beheren. Hoe zorg je voor genoeg water van goede kwaliteit? Hoe voorkom je wateroverlast? En hoe verminder je verdroging?
Eigendommen van publieke en private partijen lopen risico door klimaatverandering. Dat leidt ook tot financiële risico’s voor de financiële instellingen bij wie die partijen klant zijn. Tegelijk spelen de diensten van financiële instellingen een belangrijke rol bij klimaatadaptatie. In die rol kunnen zij de risico’s door klimaatverandering verkleinen. Uit dit beeldverhaal blijkt dat er veel kansen liggen voor financiële instellingen en de overheid om samen te werken aan het klimaatbestendig maken van Nederland.
Om inzicht te krijgen in de koelbehoefte van woningen, heeft TAUW samen met verschillende woningbouwcorporaties, gemeenten en provincies een Hitte Belevingsonderzoek gehouden. Dit onderzoek bestaat uit een online enquête onder huurders van een aantal woningbouwcorporaties. De resultaten van de enquête geven inzicht in hoe bewoners hitte ervaren en wat ze ertegen doen. Het onderzoek laat zien dat oververhitting vraagt om een combinatie van maatregelen op gebieds-gebouw- en gebruikersniveau.