Hoe stimuleer je bewoners om klimaatadaptieve maatregelen te nemen in en om hun woning? De Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar deze vraag en doet op basis daarvan zes aanbevelingen.
Als onderdeel van de Brede maatschappelijke heroverwegingen (BMH) heeft het kabinet het rapport Klaar voor Klimaatverandering laten maken. In dit rapport lees je wat Nederland doet aan klimaatadaptatie en op welke gebieden verbeteringen nodig zijn.
In de jaren 2018 en 2019 was er in Nederland veel droogte. Onderzoekers hebben daarom een enquête gehouden onder terreinbeheerders en ecologen. Het doel was om de gevolgen van de droogte voor de natuur op de hoge zandgronden in kaart te brengen. De enquête richtte zich op de flora en fauna in Zuid-, Midden- en Oost-Nederland. Uit de enquête blijkt dat er bijna overal schade was, zowel voor de vegetatie als voor diersoorten, zoals de beekprik, het Gentiaanblauwtje en de Adder. Niet alle schade zal over vijf jaar hersteld zijn.
Van februari tot juli 2019 hebben TAUW en Klimaatverbond Nederland samen met vier gemeenten de proeftuin Hitte en Gezondheid uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS). Met de proeftuin hebben ze onderzocht hoe ouderen van 75 jaar en ouder beter gevonden en geholpen kunnen worden tijdens een hitteperiode, zodat hittestress bij deze groep zoveel mogelijk kan worden tegengegaan.
Standaarden spelen een belangrijke rol als je een klimaatadaptieve omgeving gaat ontwerpen. Met deze verkenning heeft het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA) de bestaande standaarden die gaan over opvang en afvoer van hemelwater in kaart gebracht en beoordeeld: in hoeverre houden ze rekening met veranderende neerslagpatronen als gevolg van klimaatverandering?