STOWA wil met dit onderzoek een algemene methode ontwikkelen waarmee je een integrale risicoanalyse voor extreme neerslag kunt uitvoeren. STOWA heeft de analyse in vier cases toegepast. De analyse houdt rekening met alle oorzaken van wateroverlast: piekbuien, langdurige neerslag of waterkeringen die doorbreken. Met de analyse kun je bekijken hoe je het risico met maatregelen kunt verminderen. Deze aanpak vraagt om meer samenwerking tussen verschillende partijen, maar levert uiteindelijk ook meer kostenbesparingen op.
De enorme ijskap van Antarctica is aan het smelten, ondanks dat het er zó koud is dat het op de meeste plekken altijd vriest. Dat komt vooral doordat het oceaanwater eromheen steeds warmer wordt door klimaatverandering. In deze special zet het KNMI de veranderingen en bedreigingen hiervan op een rij. Eén van de grootste bedreigingen van deze smeltende ijskap is dat de zeespiegel steeds sneller gaat stijgen.
In dit rapport is onderzocht hoe bewust Nederlanders zich zijn van de rol van water in ons land. Ongeveer elfhonderd mensen beantwoordde vragen over overstromingsrisico’s en klimaatverandering. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over mogelijke overstromingen in Nederland. Ook hebben zij veel vertrouwen in de maatregelen van de overheid.
STOWA en Stichting RIONED hebben onderzocht hoe groenblauwe daken werken. Dat hebben ze gedaan via metingen op twaalf groenblauwe daken. In deze publicatie staan de resultaten van het onderzoek. De publicatie helpt waterbeheerders die meer willen weten over de werking van een groenblauw dak.
De Toolbox Klimaatbestendige Stad geeft informatie over zo’n veertig adaptatiemaatregelen om een wijk, buurt, terrein of straat klimaatbestendiger te maken. In april 2019 kwam de Toolbox Klimaatbestendige Stad online en daarna is hij verder doorontwikkeld. Dit rapport uit 2019 beschrijft de resultaten van de doorontwikkeling in dat jaar.