Sinds 2008 werkt de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers aan 70 natuurlijke klimaatbuffers. Hun missie is dat natuurlijke klimaatbuffers in 2022 een vanzelfsprekende oplossing zijn geworden. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft een tussentijdse evaluatie geschreven over deze ‘natuurlijke klimaatbuffers’.
Door de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing zullen er de komende jaren naar verwachting meer mensen sterven door hitte. Als er geen maatregelen genomen worden, is de prognose dat er in 2050 veel meer mensen sterven aan hitte dan aan bijvoorbeeld griep of het verkeer. Maar hoeveel meer dan? En veroorzaakt de hoge buitentemperatuur die extra sterfte of spelen er ook andere factoren mee, zoals de luchtvochtigheid, de binnentemperatuur en de duur van een hitteperiode? Dit onderzoeksrapport geeft een antwoord op deze vragen.
De toekomst is onzeker. Klimaatverandering, bodemdaling en verstedelijking zijn voorbeelden van ontwikkelingen die onze toekomst onzeker maken. Hoe bereiden we ons waterbeheer daarop voor? Het themanummer ‘Omgaan met de toekomst’ van het Water Governance Tijdschrift buigt zich over deze vraag in artikelen, casestudies en interviews en columns.
Op 14 november heeft het KNMI een special gepubliceerd over de laatste inzichten uit het IPCC-rapport van september 2019. Eén van de conclusies in dit IPCC-rapport was dat de mondiale zeespiegel sneller stijgt dan verwacht. In deze special gaat het KNMI in op deze inzichten over de zeespiegelstijging en de maatregelen die Nederland neemt tegen de gevolgen ervan.
De Klimaatschadeschatter (KSS) helpt om inzicht te krijgen in de schade door klimaatverandering, met de focus op de stedelijke omgeving. Dit rapport is het achterliggende document bij de tool.