Standaarden spelen een belangrijke rol als je een klimaatadaptieve omgeving gaat ontwerpen. Met deze verkenning heeft het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA) de bestaande standaarden die gaan over verkoeling in gebouwen in kaart gebracht en beoordeeld: in hoeverre houden ze rekening met de stijgende koelbehoefte als gevolg van klimaatverandering?
Wat levert het op als je klimaatadaptieve maatregelen aanpakt in combinatie met andere belangrijke opgaven in de gebouwde omgeving? Dat hebben stedenbouwkundig onderzoeksbureau Bright en ingenieursbureau Tauw samen onderzocht.
Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress of wateroverlast? Steeds meer organisaties gebruiken hiervoor de natuur zelf. Ook gemeenten zien dat de natuur veel mogelijkheden biedt om de leefomgeving gezond, aantrekkelijk en klimaatadaptief te maken. Maar hoe pak je dat precies aan? De publicatie ‘De natuur als oplossing voor de effecten van klimaatverandering in de stad’ biedt voorbeelden van succesvolle projecten en adviezen.
Het KNMI en HKV hebben in opdracht van STOWA een complete set statistieken over de kans op extreme neerslag ontwikkeld. Met deze set statistieken kunnen waterbeheerders, provincies en gemeenten beter inzicht krijgen in de waterbestendigheid van een locatie of gebied.
Waterschappen moeten het watersysteem zo inrichten dat er tegen aanvaardbare kosten zo min mogelijk wateroverlast ontstaat. De besluiten over maatregelen nemen de waterschappen op basis van resultaten uit hydrologische modellen. Maar hoe zeker zijn deze modellen en resultaten? Dit rapport van STOWA laat zien dat er grote onzekerheden in de modellen en dus in de resultaten zitten.