Deltares heeft in opdracht van de Deltacommissaris verkend welke adaptatiemaatregelen nodig zijn voor het waterbeheer van Nederland bij zeer grote stijgingen van de zeespiegel na 2080. Deze verkenning maakt deel uit van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. De resultaten ervan staan in dit rapport dat eind 2019 gepubliceerd is.
Het Special Report on the Ocean and Cryopshere in a Changing Climate is de derde publicatie die deel uitmaakt van het zesde assessmentrapport van het IPCC (AR6). Met dit rapport brengt het IPCC voor het eerst verslag uit over de oceanen, de ijskappen en de zeespiegel.
De zomer van 2018 was erg droog. Vooral op de hogere zandgronden ontstond er daardoor een watertekort in de landbouw en natuur. Met het project ‘Droogte in zandgebieden van Zuid-, Midden- en Oost-Nederland’ onderzoeken het Rijk en de provincies, waterschappen en terreinbeheerders in de hogere zandgronden de gevolgen van de droogte in 2018. Daarnaast onderzoeken ze welke maatregelen er nodig zijn. Het project bestaat uit 3 fases. Dit rapport beschrijft de eerste fase van het project.
Veel gebieden in Nederland zijn kwetsbaar voor hevige regenval of overstroming. Gelukkig is het risico op wateroverlast klein, mede dankzij het ontwerp van onze waterkeringen en watersystemen. Maar er blijft een risico. Daarom moeten beheerders van objecten en overheden keuzes maken: accepteren ze het risico of nemen ze maatregelen? En welke dan? Dit zijn complexe vragen. Hoe maak je zulke afwegingen?
Regenwater afkoppelen van de gemengde riolering kan een verbetering zijn voor het stedelijk watersysteem. Maar afkoppelen is niet automatisch een verbetering. Het is belangrijk dat gemeenten en waterschappen eerst de effecten van de verschillende manieren van afkoppelen goed analyseren, en daarna samen kiezen voor de beste maatwerkoplossing.