Tijdens deze droge zomer was het voor verschillende sectoren niet altijd duidelijk hoe ze met de problemen moesten omgaan. Er waren vragen over verantwoordelijkheden, regels en rechten, welke maatregelen werkten, welke invloed maatregelen konden hebben. Daarom heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat samen met verschillende partijen een Beleidstafel Droogte opgericht.
Corporaties zijn zich steeds meer bewust dat ook zij probleemeigenaar zijn. Maar waar gaat het precies over? Dit boekje geeft inzicht in het waarom, hoe en wat van klimaatadaptatie. Collega’s van corporaties delen hun ervaringen.
Dit afstudeerrapport beschrijft en vergelijkt voor de steden Enschede en Zwolle het proces van klimaatadaptatie. Uit het onderzoek blijkt dat de aanpak in Enschede vooral gericht is op een heldere prioritering, en daarmee een goede basis vormt voor een dialoog over welke risico’s wel en niet aanvaardbaar zijn. De Zwolse aanpak is er vooral op gericht om bewustzijn te creëren en partners bij elkaar te brengen.
Klimaatadaptatie kun je op veel manieren meenemen in lokaal bouwbeleid, met name op gemeentelijk niveau. Dit onderzoek concludeerde in 2019 dat dit in de praktijk nog weinig gebeurt, mede omdat de overheden onbekend zijn met de mogelijkheden. In het rapport vind je oplossingsrichtingen die de overheden kunnen helpen om adaptatie een plek te geven in bouwbeleid.
Waterschappen doen hun best om vijfduizend kilometer beek voor 2027 te herstellen. Ze graven de loop van de oude meanders weer uit, kopen aanliggende landbouwpercelen aan zodat de beek kan overstromen en verplaatsen bekadingen. In dit boekje ‘Beekherstel Versneld/t’ zijn pilotprojecten van negen waterschappen beschreven. Daarnaast vertellen bestuurders hoe Bouwen met Natuur tot nu toe uitwerkt en hoe betrokkenen erop reageren.