Zomers waarin het zo droog was als die van dit jaar, komen eens in de dertig jaar voor. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Sinds 1906, het begin van de metingen, was het slechts in vier zomers droger. In een rapport blikt het KNMI terug op de zomer van 2018.
De betekenis van het natuurlijk systeem van bodem, water en groen voor ruimtelijk beleid, stedenbouw, en klimaatadaptatie wordt in toenemende mate onderkend. Steeds meer gemeenten en waterschappen werken samen om hun kennis en expertises over het natuurlijke systeem samen te brengen. Het testboek ‘Nederlandse steden en hun ondergrond’ geeft voorbeelden van vier voorlopers: Amersfoort, Culemborg, Haarlem en Middelburg. De steden tonen een manier, waarop de rol van het natuurlijk systeem in ruimtelijke plannen en beleid een forse impuls kan krijgen.
In de zomer van 2018 was het erg droog in Nederland. Dat had twee oorzaken: Er viel veel minder neerslag dan normaal. En het was uitzonderlijk warm en zeer zonnig, waardoor de verdamping erg groot was. Deze rapportage geeft een analyse van de droogte in 2018. De analyse gebeurt op basis van de indicator ‘potentieel neerslagtekort’ van het KNMI.
Ons Water is een samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met het belang van schoon, veilig en voldoende water. Ons Water wil dat Nederlanders zich bewust blijven van de rol van water in ons land. Om te weten hoe belangrijk water is voor Nederlanders heeft Ons Water de Waterpeil ontwikkeld. Die meet het waterbewustzijn van Nederlanders en brengt deze in kaart. Zo helpt Waterpeil Ons Water om aan te sluiten bij hoe Nederlanders over water denken.
Het rapport geeft inzicht in de meest recente kennis en inzichten op het gebied van Meerlaagsveiligheid en is daarmee een basisdocument voor iedereen die hier invulling aan geeft.