Het rapport schetst routes naar aantrekkelijke, duurzame, klimaatadaptieve Europese steden, met een stevig doortimmerd, op governance gericht betoog, en heel veel voorbeelden van tools en projecten. Het rapport stelt dat alle strategieën voor- en nadelen hebben, maar leest vooral als een pleidooi voor transformatie, waarbij ook alvast rekening wordt gehouden met een mogelijke temperatuurstijging van 4-5 graden. Klimaatadaptatie, -mitigatie en sustainable development goals moeten tegelijkertijd aangepakt worden in een transformatie. Daarbij wordt ingegaan op het verschijnsel lock-in: het inslaan van wegen/het kiezen van oplossingen die (lokaal) de stedelijke flexibiliteit verminderen, de route naar duurzaamheid/resilience versperren en hoge toekomstige kosten met zich meebrengen.
Voor overstomingen, wateroverlast, droogte en hitte worden in dit rapport de subsidiemogelijkheden beschreven. Het gaat daarbij veelal om subsidie voor demonstratieprojecten. Dit is een apart onderwerp waar subsidieregelingen aan worden gerelateerd omdat er ook subsidiemogelijkheden zijn voor beleidsontwikkeling.
De resultaten van het inmiddels verschenen tweede rapport laten zien hoe waterschappen, provincies, gemeenten en vertegenwoordigers van het Rijk zelf inschatten waar ze nu staan en of ze op koers liggen met de ambities uit de DBRA.
Om de gemeenten en andere bij ‘klimaatadaptatie’ betrokken partijen op weg te helpen, heeft het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie aan 10 gemeenten/coalities een ‘stresstest light’ aangeboden. Dit betekent dat er niet een volledige stresstest wordt uitgevoerd, maar dat inzicht wordt geven in de opgave die op de partijen afkomt en een advies voor vervolgstappen.
In samenwerking met verschillende gemeenten hebben onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam voor een aantal veelvoorkomende straatbeelden laten zien dat een klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte niet duurder hoeft te zijn dan een traditionele inrichting. Dit is gebaseerd op nauwkeurige schattingen van aanleg- en beheerkosten van recent uitgevoerde projecten. ‘Voor hetzelfde geld klimaatbestendig’ is daarmee de centrale boodschap in deze publicatie. Het toont de mogelijkheden van eenvoudige klimaatbestendige inrichtingen.