Bepalen van gevolgen

Om tot goede dialogen en uiteindelijk maatregelen te kunnen komen, is het essentieel om dreiging naar gevolgen te vertalen. ‘Wat betekent extreem weer voor de gebruiksfuncties in onze huidige inrichting? Staan onze ziekenhuizen wel op de logische plekken? Wat betekent een lage grondwaterstand voor de funderingen in ons gebied? Welke wijktypen worden blootgesteld aan hitte?’ De gevolgen van klimaatverandering komen in beeld door de dreiging van de vier klimaatthema’s af te zetten tegen de weerbaarheid van constructies, netwerken, (bedrijfs)processen, mens en natuur.

Het bepalen van gevolgen kan lastig zijn. Werkregio’s of organisaties kunnen verdwalen in alle denkbare gevolgen van klimaatverandering. Het advies in deze bijsluiter toont de gevolgen die je minimaal in beeld wilt hebben als input voor de dialogen. Bij de selectie van gevolgen is ook rekening gehouden met de methodes die beschikbaar zijn om de gevolgen te bepalen. Dit advies is dus geen uitputtende lijst met alle mogelijke gevolgen. Als werkregio of organisatie kun je zelf, en bij voorkeur samen met belangrijke stakeholders, bepalen welke (extra) gevolgen je in beeld wilt hebben voor de dialogen.

Het advies voor het bepalen van de gevolgen is verdeeld over drie domeinen:

Deze domeinen komen overeen met de domeinen uit het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA, 2023). Daar staat nog een vierde domein in: ‘Water’. Dit domein behandelen we hier niet onder ‘Bepalen van gevolgen’ omdat deze in de stresstest onder het bepalen van de dreiging of andere domeinen tot uiting komt. De Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS) heeft de gevolgen voor elf verschillende sectoren uitgewerkt, die je ook hieronder kunt vinden. In de kennisdossiers worden per sector mogelijke negatieve én positieve gevolgen beschreven, die ook overzichtelijk bij elkaar staan in visuele NAS-bollenschema’s.

De beschrijving voor het bepalen van gevolgen verwijst naar bestaande kaarten en hulpmiddelen. Deze kaarten en hulpmiddelen zijn zoveel mogelijk op de KNMI’23-scenario’s gebaseerd, maar deels nog op de KNMI’14-scenario’s. De beschrijvingen van de gevolgen verschillen in aard en omvang. Dat komt doordat veel methodieken voor het in beeld brengen van de gevolgen op dit moment nog in ontwikkeling zijn. Deze bijsluiter probeert de methodieken voor het in beeld brengen van de gevolgen zo volledig mogelijk te beschrijven en te verwijzen naar aanvullende en verdiepende informatie.