'Meerlaagsveiligheid, waterrobuust bouwen in stedelijk gebied'


De verandering van het klimaat brengt grotere weersextremen met zich mee; hevige neerslag, perioden van droogtes en extreme hitte, en hardere stormen. Steeds meer mensen wonen in steden en ondervinden daar de gevolgen van deze weersextremen. Dit vraagt om een ‘waterrobuuste’ en ‘klimaatbestendige’ inrichting van onze steden.

Van oudsher is in Nederland veel aandacht voor waterveiligheid. Er wordt geïnvesteerd in sterke dijken om overstromingen zo veel mogelijk te voorkomen. Soms is vanwege hoge kosten of maatschappelijke weerstand het investeren in sterkere dijken alleen niet aantrekkelijk. Dan is het goed om ook de mogelijkheden te onderzoeken om de gevolgen van een overstromingen zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast kan het wenselijk zijn om vitale en kwetsbare functies zoals energievoorziening, ziekenhuizen en chemische bedrijven via waterrobuuste inrichting extra te beschermen tegen de gevolgen van een overstroming. Dit alles noemen we “Meerlaagsveiligheid”: Investeren in een combinatie van preventieve maatregelen zoals dijkversterking en rivierverruiming (laag 1), investeren in gevolgbeperkende maatregelen door ruimtelijke ordening of waterrobuust bouwen (laag 2) of investeren in rampenbeheersing en evacuatie (laag 3).

Dit boek dient als inspiratie om meerlaagsveiligheid in de stad vorm te geven. Het schetst mogelijkheden voor een andere ruimtelijke inrichting én om gebouwen ‘waterrobuust’ te bouwen. De voorbeelden in dit boek laten zien dat soms met kleine ingrepen grote effecten kunnen worden gehaald.


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Schaal
Gemeente, Provincie, Regio, Wijk / buurt
Thema
Overstroming