Bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht brengt circulariteit en klimaatadaptatie samen
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht had in 2010 al een plan bedacht voor een duurzaam bedrijventerrein. Het plan voor dit Bedrijvenpark Ambachtsezoom stelde ze in 2015 bij tot een nog veel ambitieuzer plan: een circulair bedrijvenpark. De gemeenteraad werd daartoe geïnspireerd door een bezoek aan Park20|20 in Hoofddorp. In het nieuwe plan stelt de gemeente onder andere klimaatadaptieve maatregelen op die de ondernemers moeten nemen.
Hoe pakt de gemeente het project aan?
Delta Development Group, de ontwikkelaar van Park20|20, begeleidde de gemeente Hendrik Ido-Ambacht bij de ontwikkeling van Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Ze gaan daarbij uit van de circulaire aanpak van Cradle to Cradle. Cradle to cradle is een nieuwe manier van duurzaam ontwerpen en produceren. Na het eerste gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor een volgende product. Hiermee wil de gemeente niet alleen de schadelijke gevolgen van productie verminderen, maar ook een positieve voetafdruk achterlaten voor mens en planeet. Om tot een circulair bedrijvenpark te komen, voeren ze de volgende acties uit:
- De gemeente heeft een Handboek Circulariteit opgesteld. Hierin staan acht doelen die samen tot een circulair bedrijventerrein leiden. Een paar voorbeelden: het bedrijventerrein heeft geen negatieve invloed op de bodem, biedt ruimte voor biodiversiteit en heeft een positieve invloed op de waterhuishouding. Om alle doelen te bereiken, staan er verschillende maatregelen in die verplicht zijn in de openbare ruimte maar ook op de private terreinen.
- De gemeente heeft langs en door de Ambachtsezoom een watergang aangelegd van 500 meter lang. Deze watergang door het midden van het bedrijventerrein wordt de Middentocht genoemd. De Middentocht verbindt verschillende natuurlijke gebieden met elkaar, waardoor het een geschikte verblijfplek vormt voor allerlei planten en dieren die zich er ook makkelijk kunnen verplaatsen. Verder zijn er twee soorten oevers gemaakt, een meer steile oever met ook onder water ruimte voor planten en dieren, en een meer flauwe, natuurvriendelijke oever waar veel riet gaat groeien.
- In totaal worden er 350 bomen op het terrein geplant. Tussen het bedrijventerrein en de woonwijk wordt een groene buffer aangelegd met bomen, verdeeld in meerdere zones die ‘boomkamers’ worden genoemd. Naast verschillende boomsoorten worden er heesters aangeplant, zoals meidoorn, vuurdoorn en kornoelje. Deze heesters trekken vogels, insecten en vlinders aan. Bij de bomen zullen verschillende grassen en bloemen gaan groeien. Dit draagt allemaal bij aan de biodiversiteit.
- Regenwater dat in de openbare ruimte wordt opgevangen, loopt af naar de wadi’s in de groenstroken. Deze groenstroken scheiden de openbare ruimte van de private terreinen. Bij een grote hoeveelheid regen kan het water vanuit de wadi’s verder afstromen naar de centrale watergang in de Middentocht.
- Het is de ambitie dat de groene inrichting van de openbare ruimte overgaat in die van de eigen terreinen. Om ondernemers te helpen hun terrein groen in te richten, heeft de gemeente samen met de partners van dit project de Inspiratiegids Klimaat & Biodiversiteit ontwikkeld.

Hoever is de gemeente met het project?
De gemeente heeft al een groot aantal kavels verkocht. Er staan ook al veel bedrijfspanden in het bedrijvenpark. De ontwikkeling van het bedrijvenpark duurt naar verwachting maximaal tien jaar. Vanwege de circulaire ambitie bestaat er veel belangstelling voor de kavels. Bekijk hieronder de video over dit project op het YouTube-account van IVN Natuureducatie.
Korting bij aanvullende maatregelen
Ondernemers krijgen korting op de grondprijs als zij een of meer aanvullende maatregelen uit het handboek nemen. Voorbeelden van aanvullende maatregelen zijn half verharde parkeerplaatsen, extra buffercapaciteit op het dak, groene gevels en biodiversiteit stimuleren. De hoogte van de korting is maximaal 10% en hangt af van het type en aantal maatregelen. De gemeente heeft een instrument ontwikkeld waarmee je de korting kunt berekenen.
Gemeente wil anderen inspireren met haar verhaal
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft tijdens de ontwikkeling van Bedrijvenpark Ambachtsezoom veel geleerd en vertelt anderen hier graag over. Met haar verhaal wil ze steeds meer mensen meekrijgen in de circulaire denkwijze. En door successen en leerpunten te delen, hoeven anderen het wiel ook niet steeds opnieuw uit te vinden. Een van de successen voor de natuur is bijvoorbeeld dat de biodiversiteit nu al hoger is dan toen het nog een polder was.
Leerpunten
Uit dit project komen de volgende leerpunten naar voren:
- Omdat de gemeente vasthoudt aan de ambitie van een circulair bedrijvenpark, kan de verkoop van kavels langer duren. Soms proberen kopers onder één of meer verplichte maatregelen van de gemeente uit te komen. De gemeente denkt dan wel met hen mee, maar blijft trouw aan haar ambitie. De meeste ondernemers geven uiteindelijk toe, maar er zijn ook ondernemers die hierdoor afzien van de koop. Hendrik-Ido-Ambacht heeft het voordeel dat de vraag naar bedrijfskavels in en rondom de gemeente hoog is.
- De gemeente heeft genoeg tijd uitgetrokken voor de verkoop van de kavels. Niet iedere gemeente kan zich dit veroorloven. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je een ambitieus plan ontwikkelt.
- Nieuwbouw droeg bij aan de ontwikkeling van Ambachtsezoom. De gemeente had hierdoor meer vrijheid, omdat ze bijvoorbeeld geen rekening hoefde te houden met een bestaand stratenpatroon.
- Wees ook in de realisatiefase van het project flexibel en maak gebruik van voortschrijdend inzicht. Als blijkt dat iets nóg beter kan, dan is het zonde als eerder opgestelde eisen deze verbetering tegenhouden.
- Het is belangrijk om ondernemers en pandeigenaren te wijzen op subsidies en kortingen. Denk hierbij aan de MIA en de Vamil. Daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt voor de aanleg van groen of een waterberging.
Contactpersoon
Riny Verhoef
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
mj.verhoef@h-i-ambacht.nl
Verder lezen?
Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: