Routekaart neemt je mee langs voorbeelden van klimaatadaptatie in Groningen
De gemeente Groningen heeft een ‘Klimaatroute inspiratiekaart’. Met deze routekaart kunnen wandelaars of fietsers allerlei mooie voorbeelden van klimaatadaptatie in de gemeente ontdekken. De voorbeelden op de kaart kunnen je inspireren om zelf in je omgeving adaptatiemaatregelen te nemen.
Wat is de aanleiding voor de Klimaatroute inspiratiekaart?
Binnen de gemeenteraad was er behoefte aan een plek in de stad met aandacht voor vergroening, om zo meer bewustzijn te creëren. Maar één zo’n plek was wel erg statisch. Bewoners moesten dan speciaal de moeite doen om tijdens openingstijden naar die plek toe te gaan. Bovendien kost het vinden van een geschikte ruimte tijd. En het inrichten ervan zou tot veel extra kosten hebben geleid. Daarom koos de afdeling Leefkwaliteit voor een gemakkelijk toegankelijke oplossing die ze meer vond passen bij deze tijd: een papieren en digitale kaart met een route langs voorbeelden van klimaatadaptatie in de gemeente.
Hoe werkt het precies?
Er is een routekaart voor wandelaars in de binnenstad en een routekaart in de hele gemeente voor fietsers. Beide routekaarten zijn digitaal beschikbaar op de populaire wandel- en fietsapp Komoot. Na download van deze app kun je de kaarten bekijken via de QR-code op de website van Duurzaam Groningen. Daarop staat ook veel informatie over vergroeningsmaatregelen en mogelijke subsidies. Verder is de wandelkaart ook als opvouwbare kaart beschikbaar. Je kunt hem ophalen bij de receptie van het gemeentekantoor aan de Gedempte Zuiderdiep 98.
Welke voorbeelden vind je op de kaart?
De voorbeelden op de kaart bestaan onder andere uit geveltuinen, wadi’s, waterdoorlatende verharding, groene muren en daken, bomen die voor schaduw zorgen en plekken waar tegels zijn vervangen door groen. Die maatregelen liggen allemaal langs de route en kun je dus ook in het echt bekijken. Over elke maatregel is ook informatie te vinden op de kaart.
Wat gebeurt er aan promotie?
De gemeente promoot de routekaart via de gemeentelijke nieuwsbrieven, de socialmediakanalen en Duurzaam Groningen. Daarnaast worden de vouwkaarten uitgedeeld op informatiemarkten. Als aanvulling op de kaart wil de gemeente komend jaar ook het oorspronkelijke idee uitvoeren van een expositie met vergroeningsmaatregelen door gebruik te maken van de presentatieruimte van Duurzaam Groningen.
Wat waren de kosten voor dit project?
Volgens de gemeente waren de kosten voor de ‘Klimaatroute inspiratiekaart’ ongeveer 3000,- euro. Een deel daarvan is besteed aan studenten die alle adaptatievoorbeelden digitaal hebben verwerkt.
Wat zijn de leerpunten?
De app Komoot waarop de kaarten beschikbaar zijn, bleek niet voor iedereen even gebruiksvriendelijk. Het is heel moeilijk de route op de app te vinden als je niet gebruikmaakt van de QR-code. Toch was dit de best mogelijke app. De gemeente had hiervoor gekozen op basis van de positieve ervaringen die de studenten met de app hadden. Verder zijn de verantwoordelijke wethouder Mirjam Wijnja en raadslid Evelien Bernabela van de Partij voor het Noorden positief over het resultaat.
Contactpersoon
Paul Loonstra
Gemeente Groningen
paul.loonstra@groningen.nl
Verder lezen?
Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: