Avontureneiland Wensink-Zuid helpt wateroverlast tegen te gaan in Borne
De gemeente Borne heeft in de wijk Wensink-Zuid met steun vanuit de Impulsgelden van het Rijk een klimaatadaptief avontureneiland aangelegd. Het avontureneiland ligt langs de fietssnelweg F35 en de spoorlijn Borne-Hengelo. Het is een groot speelgebied voor kinderen dat regenwater kan opvangen om wateroverlast te voorkomen. Kinderen uit de buurt kunnen er spelen en met veel nieuw groen is er ook ruimte voor volwassenen om elkaar te ontmoeten.
Wat was de aanleiding voor het project in Wensink-Zuid?
De wijk is in de jaren zestig van de twintigste eeuw gebouwd en een aantal wegen moest vervangen worden. De wegwerkzaamheden boden de gemeente de kans om de afvoer van regenwater aan te pakken en wateroverlast te voorkomen. Het doel was om regenwater lokaal op te vangen zodat er minder water naar het riool zou stromen. Vanuit de gemeente Borne waren de afdeling Water en de afdeling Groen betrokken. Te Kiefte Architectenbureau heeft het ontwerp gemaakt. De bewoners mochten stemmen welk ontwerp ze het mooist vonden. Ook woningcorporatie Welbions en wijkcomité Wensink-Zuid namen deel aan het project.
Ondergrondse kelder voor vleermuizen
Het terrein van het vroegere schoolcomplex mavo Stella Maris was al deels een waterbergingsgebied waar de brandweer gebruik van kon maken. Door het nieuwe avontureneiland kan er nog meer regenwater worden opgevangen. Bij de aanleg van het eiland was het wel de vraag wat er met het oude schoolgebouw van Stella Maris moest gebeuren waar tijdelijk statushouders woonden. Omdat het gebouw in slechte staat was en de energiekosten hoog waren, besloot de gemeente om het te slopen. Een extra uitdaging vormde de vleermuizenpopulatie die zich in het gebouw genesteld had: de provincie eiste dat de aanwezige vleermuizen niet zouden verdwijnen. Daarom heeft de gemeente de ondergrondse kelder van de school laten staan. Daar kunnen de vleermuizen veilig leven.
Bijzondere speeltoestellen
Op het avontureneiland zijn allerlei bijzondere speeltoestellen aangelegd, zoals een trekvlot waarmee je van de ene naar de andere kant van de retentievijver kunt. Over de wadi is een slingertouw geplaatst en een waterpomp geeft kinderen de kans om met zand en water te spelen. Daarnaast zijn er een schommel en een heuvelglijbaan gekomen, en een speelhuisje voor de kleintjes. Hierbij is zoveel mogelijk oud materiaal opnieuw gebruikt, zoals stoeptegels voor de zitplekken en de afscheidingen. De stalen palen van de fietsenstalling zijn blijven staan: er groeit nu klimop om voor schaduw en verkoeling tijdens warme periodes. En de grond die is afgegraven om water op te vangen, is gebruikt om het avontureneiland aan te leggen en op te hogen.
Groene long
Het groen in dit gebied bestond vooral uit een groot grasveld en een paar bomen. Voor het avontureneiland is er enorm veel extra groen bij geplant. De gemeente heeft zoveel mogelijk voor inheemse planten en struiken gekozen. Daardoor is er een groene long ontstaan waar de afwatering uit de omringende straten naartoe loopt. De gemeente zorgt voor het ecologisch beheer van dit groen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Te Kiefte Architectenbureau wilde dat het avontureneiland het kloppend hart van de wijk zou worden. Het is daarom een centrale ontmoetingsplek geworden die in de vorm van een hart is aangelegd.
Snoephaag en plukbos
Ook zijn er een ‘snoephaag’ en een ‘plukbos’ geplant met eetbare vruchten. In de snoephaag groeien witte, rode en zwarte bes, Japanse wijnbes, vlierbes, braamframboos en kruisbes. En in het plukbos vind je Notarisappel, sterappel, kweepeer, kers, mispel, pruim, handpeer en stoofpeer.
Positieve reacties
De wijkbewoners zijn heel tevreden over het avontureneiland. Zoals een bewoner het zei: “Wat he’j dat hier toch mooi maakt!’ Een moeder uit de buurt zei daarnaast dat ze de kinderen met moeite naar huis kreeg als ze daar aan het spelen zijn. Ook zijn andere gemeenten komen kijken om inspiratie op te doen. Een aandachtspunt zijn wel de hangjongeren. De gemeente heeft een pilot uitgezet voor een aantal Jongerenontmoetingsplekken (JOP) met oplaadpunten en wifi. Samen met jeugdwerk, politie en handhaving zet de gemeente een programma op om deze plekken aantrekkelijk te maken met toezicht.
Bijdrage Impuslgelden
Dit project is uitgevoerd mede dankzij een bedrage van € 115.925 euro vanuit de Impulsgelden Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON).
Contactpersoon
Stef van Wanrooij
Gemeente Borne
s.vanwanrooij@borne.nl
Meer informatie
Verder lezen?
Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: