Vraag en antwoord index
Tijdens extreem weer lopen kwetsbare mensen het meeste risico. Houd kwetsbare mensen daarom extra in de gaten tijdens hitte, droogte of noodweer:
- Ga tijdens hitte wat vaker langs bij een ouder of kwetsbaar persoon in je omgeving. Zij krijgen het snelst last van de hitte en kunnen er ook ziek van worden. Ze lopen zelfs het risico om aan de gevolgen van hitte te overlijden.
- Zorg bij hitte dat kwetsbare mensen voldoende drinken. Bij ouderen werkt de dorstprikkel minder goed, waardoor ze sneller het risico lopen op uitdroging en oververhitting. Controleer bij hitte ook of kwetsbare mensen luchtige en koele kleren dragen en niet slapen onder een dik dekbed. Bekijk voor meer tips de infographic Hitte en gezondheid: herken de klachten en weet wat je moet doen (pdf, 77 kB).
- Sommige medicijnen kunnen anders werken tijdens hitte. Let daarop. Twijfel je of heb je vragen? Neem dan contact op met de huisarts of apotheek.
- Is het al langere tijd droog? Houd dan rekening met mensen met longproblemen. Zij hebben tijdens droogte snel last van fijnstof in de lucht. Ga dan bijvoorbeeld niet barbecueën en neem liever de fiets dan de auto.
- Dreigt er een overstroming? Bedenk dan welke mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn, zodat je weet hoe je ze kunt helpen om een droge plek te bereiken.
Hittegolven komen steeds vaker voor. Die hitte wil je zoveel mogelijk buiten houden, zodat het binnen koeler blijft en je bijvoorbeeld ’s nachts beter kunt slapen. Je houdt hitte het beste buiten met zonwering aan de buitenkant van je woning. Bijvoorbeeld een zonnescherm of luiken, maar ook een boom op de zonkant kan al werken. Bij warmte kun je ook de gordijnen goed dicht houden, maar dit koelt minder goed omdat de hitte toch binnen komt. ’s Nachts en in de vroege ochtend koelt het vaak af. Dit zijn momenten om je woning zoveel mogelijk door te luchten.
Wist je dat een airco de woning wel koelt, maar de buitenruimte juist opwarmt? Ook gebruikt een airco veel energie.
Dreigt er een overstroming? Ga dan naar Overstroomik.nl en vul je postcode in. Je leest dan hoe hoog het water kan komen en wat je het beste kunt doen. Zorg in ieder geval voor een noodpakket met voedsel, water, medicijnen, dekens en een radio op batterijen.
Het is altijd goed om bewust om te gaan met onze natuur en ons drinkwater. Let daarnaast tijdens droogte nog op de volgende situaties:
- Is het langere tijd droog? Sproei dan minder je tuin en accepteer dat je gras geel kan worden tijdens een droge zomer. Als je een regenton hebt, kun je het opgevangen water gebruiken voor je tuin.
- Ben je in een bos of natuurgebied? Let dan op dat je je afval in een prullenbak weggooit of het mee naar huis neemt. Afval in natuurgebieden kan namelijk zorgen voor een natuurbrand. Dat geldt al helemaal voor brandende sigarettenpeuken en barbecueën in een bos, wat bij droogte verboden is!