Nederlandse tuin kan veel groener

Gepubliceerd 8 november 2019

De gemiddelde Nederlandse tuin bestaat voor 36%, dus iets meer dan een derde deel, uit groen. Voor het eerst weten we hoe groen de tuinen van Nederlanders zijn. Deloitte concludeert dit op basis van een analyse die ze samen met Climate Adaptation Services heeft uitgevoerd. Ze hebben daarvoor 9,3 miljoen adressen met tuinen geanalyseerd. Wil je weten hoe groen jouw gemeente of wijk is? Bekijk hier de interactieve kaart.

Wat laat de kaart zien?

De kaart laat zien hoe groen de tuinen zijn op buurtniveau en op gemeentelijk niveau. Je ziet dus hoe groen de tuinen in een buurt zijn, en dit kun je vergelijken met de tuinen in andere buurten van dezelfde gemeente. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten: in de minst groene gemeente bestaat 11% van de tuinen uit groen, en in de groenste gemeente bestaat 70% van de tuinen uit groen.

Wat kunnen we met deze uitkomsten?

Hoe groen de tuinen in Nederland zijn per gemeente en per wijk kan relevant zijn voor het beleid van een gemeente. Meer groen in bewoond gebied zorgt namelijk voor meer verkoeling, een betere afwatering, biodiversiteit en CO2-opslag. Meer informatie over de voordelen van groen in de stad lees je in de factsheets groen in de stad.

Vergelijkbare studie door Cobra Adviseurs
Cobra Adviseurs heeft een vergelijkbare studie uitgevoerd als Deloitte. De hoofdboodschap daar is hetzelfde: de Nederlandse tuin kan veel groener. Maar er zijn wel een aantal verschillen tussen de methodes van beide studies.