Temperatuur door historische grens van 40°C

Gepubliceerd 29 juli 2019

Het nationale hitterecord staat op 40.7°C. Deze temperatuur werd donderdag 25 juli gemeten in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°C.

Een dag eerder, op woensdag 24 juli, werd het ook al uitzonderlijk warm. In Gilde-Rijen werd het 38,8 °C. Daarmee werd het oude hitterecord (38,6 °C) uit 1944 verbroken. Onderstaande afbeelding laat zien welke KNMI-weerstations op 25 juli een temperatuur boven de 40°C hebben gemeten (KNMI).

KNMI_hitterecord

Nationaal Hitteplan

We beleefden een landelijke hittegolf met extreem hoge temperaturen. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee.

Lokale hitteplannen

In februari van dit jaar hebben enkele GGD-specialisten in opdracht van de Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS) de handreiking lokaal hitteplan gepubliceerd. Klimaatverbond Nederland constateert dat nog maar een paar gemeenten met deze handreiking aan de slag zijn gegaan.

Klimaatverbond Nederland roept gemeenten daarom op om in 2020 lokale hitteplannen mee te nemen bij de ontwikkeling van lokale klimaatadaptatie-strategieën. "Die maatregelen hoeven echt niet veel te kosten", zegt Madeleen Helmer, projectleider klimaatadaptatie.