200 Brabantse schoolpleinen kleuren groen

Gepubliceerd 15 december 2020

Tegels eruit, groen erin: steeds meer schoolpleinen in Nederland vergroenen. Dat gaat vaak in samenwerking met de leerlingen. In Noord-Brabant konden scholen subsidie aanvragen bij de provincie. Dat sloeg aan, want ruim 200 schoolpleinen gaan binnenkort op de schop.

Buitenlokaal

De provincie Noord-Brabant sloeg de handen ineen met de waterschappen AA en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland. Samen met Jong Leren Eten, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een aantal andere partners legden zij geld bij elkaar voor een subsidiepot met als titel ‘Schoolpleinen van de toekomst’. Het project verbindt het vergroenen van schoolpleinen met onderwijs. Scholen zetten het plein in als buitenlokaal en les- en voorbeeldmateriaal.

Groen in 2022

Ruim 200 scholen dienden een aanvraag in; de subsidiepot is nu leeg. Minstens een kwart van alle schoolpleinen in Brabant ondergaat in 2022 een transformatie. Op een groen schoolplein kunnen kinderen spelen, tuinieren, luieren en van de natuur genieten.

Groene revolutie

Niet alleen in Brabant kleuren de schoolpleinen groen. IVN Natuureducatie pleit voor een ‘groene revolutie’ op schoolpleinen, zodat leerlingen de natuur ervaren en leren over voedselproductie en biodiversiteit. De organisatie biedt een gratis lesprogramma over moestuinieren en ondersteunen scholen bij het opzetten van een klein voedselbos.

Kijk op de website van jouw gemeente of provincie of er subsidie beschikbaar is voor het aanleggen van een groen schoolplein.