Groene Schoolpleinen

Wil je de harde tegels van je schoolplein vervangen door natuur? Of het schooldak vergroenen? Een goed idee! Groene schoolpleinen en groene daken zijn niet alleen goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze beschermen de school ook beter tegen hevige regens en extreme droogte. Hieronder vind je twee hulpmiddelen om je schoolplein en schooldak te vergroenen:

1. Op de website Groenblauwe Schoolpleinen kunnen basisscholen tips en inspiratie vinden voor een groenblauw schoolplein. Op welke manieren kun je kinderen meer in contact brengen met de natuur? En hoe kun je wateroverlast en hitte tegengaan? Op de website vind je het volgende:

  • Een stappenplan dat je helpt om een groenblauw schoolplein aan te leggen.
  • Voorbeeldprojecten van scholen met een groenblauw plein.
  • Gratis lespakketten voor docenten die buitenlessen willen geven.
  • Voorbeelden van maatregelen die je op je schoolplein kunt nemen.

2. In het werkboek Van grijs naar groen van het Pieter Vermeulen Museum en de gemeente Velsen vind je uitgebreide stappenplannen om een groen schoolplein aan te leggen en het dak van je school te vergroenen. Daarnaast staan er tips in over hoe je je plannen kunt financieren, een handige lijst met websites die je kunnen inspireren en een overzicht van bedrijven, ontwerpers en deskundigen om je te helpen met de aanleg. In de folder vind je een samenvatting van de informatie in het werkboek en een helder overzicht van het 10-stappenplan om je schoolplein te vergroenen.