Groene Schoolpleinen

Wil je de harde tegels van je schoolplein vervangen door natuur? Of het schooldak vergroenen? Een goed idee! Groene schoolpleinen dagen kinderen veel meer uit om creatief te spelen en te ontdekken dan betegelde pleinen. Ze kunnen er bijvoorbeeld meer klimmen, klauteren en verstoppertje spelen. Daarnaast brengen groene schoolpleinen de kinderen veel meer in contact met de natuur. Je kunt het plein dan ook gebruiken voor natuureducatie. Bovendien draagt een groen schoolplein bij aan de biodiversiteit en helpt het de school beschermen tegen hevige regens, hitte en extreme droogte. Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen om je schoolplein te vergroenen:

  1. Op de website van Springzaad vind je een inspiratiekoffer en ideeënmap met fotocollages van groene schoolpleinen. Daarnaast vind je er een stappenplan voor als je zelf een groenblauw schoolplein wilt realiseren, en allerlei achtergrondinformatie.
  2. Op de website Groenblauwe Schoolpleinen kunnen basisscholen tips en inspiratie vinden voor een groenblauw schoolplein. Op welke manieren kun je kinderen meer in contact brengen met de natuur? En hoe kun je wateroverlast en hitte tegengaan? Op de website vind je een stappenplan dat je helpt om een groenblauw schoolplein aan te leggen en voorbeelden van maatregelen die je kunt nemen. Ook vind je er voorbeeldprojecten van scholen met een groenblauw plein en gratis lespakketten voor docenten die buitenlessen willen geven.
  3. In het werkboek Van grijs naar groen (pdf, 3.3 MB) van het Pieter Vermeulen Museum en de gemeente Velsen staan uitgebreide stappenplannen om een groen schoolplein aan te leggen en het dak van je school te vergroenen. Daarnaast staan er tips in over hoe je je plannen kunt financieren, een handige lijst met websites die je kunnen inspireren en een overzicht van bedrijven, ontwerpers en deskundigen om je te helpen met de aanleg. In de folder (pdf, 2.2 MB) vind je een samenvatting van de informatie in het werkboek en een helder overzicht van het 10-stappenplan om je schoolplein te vergroenen.