Ondertekening intentieverklaring: koeling van gebouwen moet standaard worden

Gepubliceerd 2 april 2021

Op 22 april zal de OSKA-intentieverklaring ‘Koeling van gebouwen’ ondertekend worden tijdens het festival ‘De Gezonde Stad’. Ondertekenaars zijn onder andere het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Bouwend Nederland, Neprom, NL Ingenieurs, Techniek Nederland, ondernemersorganisatie FME, brancheorganisatie NVKL, standaardisatieorganisaties NEN en ISSO, Stichting CAS, Klimaatverbond Nederland en de Bond van Nederlandse Architecten. Het doel van de ondertekening is dat mensen ook in warme periodes prettig en gezond in gebouwen kunnen wonen en werken.

Meer aandacht voor opwarming klimaat

De urgentie voor de intentieverklaring is duidelijk te proeven volgens het OSKA-actieteam. OSKA, het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie, is een nationaal platform met als doel om nieuwe inzichten over klimaatverandering een plaats te geven in standaarden. Via deze standaarden zal de praktijk van bouwen en ontwerpen structureel rekening houden met de effecten klimaatverandering, zoals meer hitte, droogte en hevige neerslag. “We zijn opgevoed met de gedachte dat we vooral moeite doen om het voldoende warm te krijgen in onze woningen”, zegt projectleider koeltebeleid Jan Engels van Klimaatverbond Nederland. “Daarbij gaan we voorbij aan de gevolgen van de klimaatverandering, in combinatie met de noodzaak tot het beter isoleren van onze woningen om het totale energieverbruik terug te dringen.”

Doel is ook minder airco’s

De partijen die de verklaring gaan ondertekenen, zetten zich ervoor in dat de standaarden voor energieprestatie van gebouwen rekening houden met de toenemende behoefte aan koeling van gebouwen door klimaatopwarming. Hiermee willen ze bijvoorbeeld ook bereiken dat er minder airco’s gebruikt hoeven te worden. Standaarden die gaan over de energieprestatie van gebouwen zijn onder andere de nationale standaarden NTA 8800 en ISSO/SV Publicatie zomercomfort, en de Europese standaard EN-ISO 15927-4. De aanpassingen in die standaarden zullen aansluiten op ontwikkelingen die al lopen, zoals de bepalingsmethode over de koelbehoefte die staat in NTA 8800 en in NEN 5060.

OSKA

Het OSKA wil klimaatverandering een plaats geven in standaarden. Door met verschillende partijen in gesprek te gaan en samen te bepalen welke onderwerpen belangrijk zijn, wil ze bevorderen dat nieuwe inzichten over klimaatverandering een plek krijgen in standaarden, zoals normen en richtlijnen. Meer informatie vind je op de pagina over OSKA. Heb je vragen over de intentieverklaring of suggesties voor onderwerpen waarbij OSKA kan helpen? Of ken je een standaard waarin klimaatadaptatie een plek zou moeten krijgen? Neem dan contact op met Ab.deBuck@nen.nl.