Start campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’
Een groot aantal organisaties sloot dinsdag 6 juli een overeenkomst over het vergroenen van tuinen, met als doel het beperken van de gevolgen door klimaatverandering. De betrokken organisaties vragen aandacht voor minder steen en meer groen in de Nederlandse tuin. In 2021 en 2022 organiseren ze diverse activiteiten met als motto: ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.
Verstening tegengaan
De Nederlandse leefomgeving is sterk versteend. Van het stedelijk gebied in Nederland is ongeveer de helft van de grond in private handen. Meer groene tuinen zijn hard nodig, want hitte(stress), droogte en wateroverlast door piekbuien komen steeds vaker voor. Een groene tuin kan de overlast beperken, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen of tegels te vervangen door groen. Bovendien draagt een groene tuin bij aan biodiversiteit.
Klimaatbestendige tuin
Een coalitie van betrokken organisaties, bestaande uit overheden, koepelorganisaties, Ngo’s en brancheorganisaties, stimuleert de komende jaren bewoners en gemeenten om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Dat doen ze middels de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. De eerste activiteit vond plaats op dinsdag 6 juli. De betrokken partijen kwamen bij elkaar in De Tuinen van Appeltern voor een gezamenlijke foto.
Steun van minister
Minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderschrijft de doelstelling van de campagne. “Ik ben heel blij om te zien dat we door het bundelen van onze krachten in deze coalitie echt mensen tot actie aanzetten om Nederland groener en klimaatbestendiger te maken”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Kijk maar naar de tegelteller van het NK Tegelwippen: al meer dan 500.000 tegels zijn verruild voor groen. Dat is een prachtig resultaat waar we allemaal aan hebben bijgedragen. Iedere steen die eruit gaat en voor groen wordt vervangen is winst.”
Diverse activiteiten
De maand oktober staat in het teken van ‘het vergeten tuinseizoen’. De coalitie vraagt dan aandacht voor het najaar als plantseizoen. De bodem is nog warm van de zomerse temperaturen en dat is bevorderlijk voor de planten. Ook hebben de wortels meer tijd om zich te ontwikkelen, voordat de winter intreedt. Van 12 tot en met 18 april 2022 is het de Week van de Groene Tuin. Tuinbezitters krijgen tips en informatie over het verwijderen van stenen en het planten en beheren van groen. Ook tuincentra, hoveniers, kwekers en gemeenten ontvangen informatie over het activeren van tuinbezitters. Volgend jaar vindt ook opnieuw het NK Tegelwippen plaats.
Veel betrokken partijen
Organisaties die meewerken aan de campagne zijn: Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), IVN Natuureducatie, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), NL Greenlabel, Ons Water, Samen Klimaatbestendig, Tuinbranche Nederland, Groene Huisvesters, Stichting Steenbreek, Milieu Centraal, Groene Stad, De Tuinen van Appeltern.