Droogte maakt hittegolven minder dodelijk

Gepubliceerd 16 augustus 2022

De zomer van 2022 is tot nu toe warm en droog. Dat heeft veel negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor de landbouw en de natuur. Ook maakt droogte dat hittegolven heter worden. Toch heeft de combinatie van droog en warm weer ook een positief effect: bij droog weer sterven mensen minder snel aan hitte.

Verrassende conclusie

Dat schrijven onderzoekers van onder andere de Universiteit Gent en Wageningen University & Research in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Een verrassende conclusie: eerder gingen onderzoekers ervan uit dat uitgedroogde bodems de hitte heter en daardoor dodelijker zouden maken. Maar droogte blijkt hittegolven dus juist minder dodelijk te maken. Dat komt doordat de bodem door droogte minder water verdampt. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid lager. Bij een lagere luchtvochtigheid kan zweet beter verdampen en koel je meer af. Je raakt dan minder snel oververhit dan bij een hoge luchtvochtigheid.

Meetgegevens van 35 jaar met miljoenen weerballonnen

Bij een hittegolf sterven er meer mensen dan normaal. Als het droog is, neemt de dodelijkheid van een hittegolf licht af volgens de onderzoekers. Droge bodems in de ochtend verminderen de hittestress in de middag het meest. De onderzoekers kwamen tot die conclusie op basis van meetgegevens van miljoenen weerballonnen. Deze ballonnen zijn 35 jaar lang over de hele wereld opgelaten vanaf luchthavens en weerinstituten: van 1981 tot 2015.