Klimaatstreepjescodes voor temperatuur, neerslag en zon
Twee jaar geleden introduceerde het KNMI de Nederlandse ‘warming stripes’ van klimaatwetenschapper Ed Hawkins: de klimaatstreepjescode. Deze visualisatie van de klimaatopwarming is nu bijgewerkt tot en met 2021. Daarnaast heeft het KNMI nieuwe versies gemaakt die de reeksen van neerslag en zonneschijn laten zien. De drie streepjescodes laten zien dat Nederland nu gemiddeld warmer, natter én zonniger is dan in 1900.
Klimaatstreepjescode temperatuur
De klimaatstreepjescode temperatuur laat zien hoe de gemiddelde temperatuur per jaar varieert, wat zorgt voor het streepjescode-effect. Ieder verticaal streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar, vanaf het begin van de metingen in 1901 tot nu. De gemiddelde jaartemperatuur in 2021 was 10,4 °C. In 2020 was deze zelfs 11,7 °C: net zo hoog als in 2014. Naast de variaties per jaar brengt de streepjescode in beeld hoe de temperatuur steeds meer stijgt: aan het eind van de meetreeks, rechts in de grafiek, zijn de kleuren veel warmer.
Streepjescode voor neerslag
Het KNMI heeft naast de temperatuur ook een streepjescode gemaakt voor neerslag en zonneschijn. De streepjescode voor neerslag toont per jaar de totale hoeveelheid neerslag die gevallen is in De Bilt. De hoeveelheid neerslag die valt, varieert sterk per jaar. Toch zien we dat sinds 1906 de neerslag gemiddeld is toegenomen. Op het KNMI klimaatdashboard kun je deze meetreeks in meer detail bekijken.
Streepjescode voor zonneschijn
De streepjescode voor zonneschijn toont per jaar het totaal aantal uren dat de zon geschenen heeft in de Bilt. De streepjescode laat een sterke trend zien naar meer zonuren sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Deze trend hangt deels samen met de afname in luchtvervuiling. Zonneschijn wordt dan ook beïnvloed door aerosolen, zoals luchtvervuiling, wolken en vocht in de atmosfeer. Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kun je de variatie van zonuren per jaar ook terugzien in je energiebesparing.