Vliegende start LIFE-IP Klimaatadaptatie
Ruim tachtig mensen waren op 3 februari bij de vliegende start van het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie. Dit programma loopt van 2022 tot 2027; in totaal is er 17 miljoen euro mee gemoeid. Het grootste deel – 9,5 miljoen euro – bestaat uit Europese subsidie. Het geld is bedoeld voor het versnellen van de implementatie van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS).
Derde keer raak
Het enthousiasme spat van het scherm tijdens de online bijeenkomst. Het is gelukt om subsidie binnen te halen in het kader van het Europese programma LIFE Integrated Projects (LIFE-IP). Dit programma is bedoeld voor de implementatie van beleid voor natuur, water, lucht, afval, klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Na twee eerdere Nederlandse pogingen was het de derde keer raak: op 16 december 2021 kon de overeenkomst worden ondertekend.
Het verschil maken
Van de dertien landen die een aanvraag hadden ingediend, kregen slechts drie een toekenning, zo vertelt Laura Giappichelli vanuit Brussel tegen de aanwezigen. Ook zegt ze: “Nederland is het enige land dat de subsidie ontvangt voor klimaatadaptatie; de andere twee landen richten zich op de energietransitie. Jullie programma is gekozen omdat het echt het verschil kan maken in jullie land.”
4 doelen, 45 projecten
Het Nederlandse LIFE-IP-programma omvat vier doelen, die nauw met elkaar verbonden zijn, zegt Sandra Boekhold van het RIVM. Zij is – samen met Han Frankfort van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – programmamanager van LIFE-IP Klimaatadaptatie. De doelen zijn weergegeven als tandwielen, om duidelijk te maken dat het allemaal radertjes zijn in het geheel. Bij ieder tandwiel horen ‘tandwielprojecten’, 20 in totaal. Zij presenteren zich aan de deelnemers, in korte pitches. Ook zijn er nog 25 ‘samenhangende projecten’, zoals ‘communicatie’ en ‘monitoring en evaluatie’.
Monitoren als sleutel tot succes
Gerald Jan Ellen van Deltares legt uit wat de ‘Theory of Change’ is. Hoe breng je verandering tot stand? Een belangrijk onderdeel van het veranderingsproces is monitoring, vertelt Ellen, “oftewel: leren, op drie niveaus. Het gaat om drie vragen: doen we de dingen juist; doen we de juiste dingen; en hoe bepalen we wat ‘het juiste’ is?”
Speeddates
Tijdens korte ‘speeddates’ leren de deelnemers elkaar beter kennen en dat waarderen ze, zo blijkt tijdens de terugkoppeling. Met behulp van ‘Mentimeter’ geven de aanwezigen vervolgens aan waar ze aan denken bij LIFE-IP Klimaatadaptatie. ‘Samenwerking’ scoort het hoogst. Daar is een goede start mee gemaakt tijdens deze bijeenkomst.