Tussenstand NK Tegelwippen: tegen de 1,5 miljoen tegels gewipt

Gepubliceerd 16 augustus 2023

Van 21 maart tot 31 oktober worden er weer volop tegels gewipt in Nederland. Ruim 150 gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om tegels in tuinen te vervangen door groen. Op dit moment zijn er tegen de 1,5 miljoen tegels gewipt. In welke gemeente is de totale tegelstand op dit moment het hoogst? En waar zijn tot nu toe de meeste tegels gewipt per 1000 inwoners?

Waarom tegelwippen?

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen. Tegels verkoelen niet op een hete dag en ze laten ook geen water door als het regent. Groen doet dat wel. En omdat het weer door klimaatverandering steeds extremer wordt, kun je maar het beste goed voorbereid zijn op hevige neerslag, en lange periodes van hitte en droogte. Verder blijkt uit onderzoek dat een groene leefomgeving een positief effect heeft op de gezondheid. En meer groen is natuurlijk ook goed voor de vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Meeste tegels gewipt in Arnhem

Gemeenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: Groot (meer dan 100.000 inwoners), Middel (tussen de 50.000 en 100.000 inwoners) en Klein (minder dan 50.000 inwoners). In de categorie Groot staat Arnhem bovenaan. Daar zijn tot nu toe ook de meeste tegels gewipt: 134.388 tegels. Zwolle en ’s Hertogenbosch staan op plaats 2 en 3.

Veenendaal en Etten-Leur

In de categorie Middel staat Veenendaal op dit moment bovenaan, gevolg door Vlaardingen en Altena. In de categorie Klein is het zuiden van Nederland opvallend goed bezig: de gemeente Etten-Leur staat bovenaan met 59.413 gewipte tegels, gevolgd door Baarle-Nassau, Middelburg en Bladel. Etten-Leur heeft bovendien de meeste tegels gewipt per 1000 inwoners.

Meedoen?

Ben je een inwoner en heb je tegels rond je huis gewipt en vervangen door groen? Geef ze dan op via de website van het NK Tegelwippen. Staat jouw gemeente er nog niet bij? Gemeenten kunnen zich nog aanmelden! Als gemeente kun je deze actie ook goed combineren met een eigen actie om inwoners tot klimaatadaptatie te activeren. Voor tips en inspiratie kun je daarbij de Toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, droogte en hitte gebruiken.