Nieuwe kaarten tonen percentage schaduw op wandel- en fietspaden

Gepubliceerd 27 mei 2024

Tijdens hete periodes blijft het in de schaduw 10 tot 15 graden koeler. Als je de buitenruimte aangenaam wilt houden, is het dus slim om veel schaduw te creëren. De nieuwe kaarten ‘Schaduw op wandel- en fietspaden’ in de Klimaateffectatlas helpen hierbij.

Wat kun je met de schaduwkaarten?

De nieuwe kaarten tonen het percentage schaduw op wandel- en fietspaden, het percentage schaduw op wandel- en fietspaden per buurt en of de schaduw op deze paden van bomen of van gebouwen komt. Deze schaduwkaarten kunnen je bijvoorbeeld helpen om te beoordelen welke buurten meer schaduw nodig hebben. Je kunt ze dan goed combineren met de kaarten uit de Klimaateffectatlas die aangeven waar veel inwoners kwetsbaar zijn voor hitte. Als je hebt beoordeeld in welke buurten meer schaduw moet komen, kun je de kaart met het schaduwpercentage per wandel- en fietspad gebruiken om te bepalen op welke plekken meer schaduw moet komen.

Percentage schaduw op wandel- en fietspaden

In het bijbehorende kaartverhaal staat per kaart uitgelegd hoe je hem gebruikt en wat je ermee kunt. De eerste kaart geeft het percentage schaduw op wandel- en fietspaden weer: eerst per buurt en als je verder inzoomt voor elk wandel- of fietspad afzonderlijk. Je moet dan ook even de legenda linksonder aanklikken om te zien wat de kleuren op de kaart betekenen.

Groene of grijze schaduw?

De tweede kaart maakt een onderscheid tussen groene schaduw van bomen en grijze schaduw van gebouwen en andere objecten. De reden daarvoor is dat schaduw van bomen ook een positief effect heeft op het klimaat, de waterhuishouding, de biodiversiteit en de gezondheid. Als je inzoomt kun je zien of afzonderlijke fiets- en wandelpaden vooral grijze of vooral groene schaduw krijgen. Als je uitzoomt, dan zie je voor elke buurt of de schaduw op wandel- en fietspaden vooral groen of grijs is.