Nieuwe Gevoelstemperatuurkaart helpt bij volgende ronde stresstesten
De Gevoelstemperatuurkaart in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. De kaart laat zien hoe hoog de gevoelstemperatuur in de buitenruimte op een tropische middag kan worden. Je kunt de kaart bijvoorbeeld gebruiken om zicht te krijgen op probleemlocaties en om te monitoren of de gevoelstemperatuur sinds 2012 veranderd is door verkoelende maatregelen.
Waarom een nieuwe kaart?
De kaart is vernieuwd om beter aan te sluiten bij de nieuwe ronde stresstesten in de periode 2025-2027. Door veranderingen in de inrichting van de buitenruimte was de vorige Gevoelstemperatuurkaart verouderd. Er zijn nieuwe bomen geplaatst en er is groen bij gekomen. Op sommige plekken zijn juist weer bomen gekapt. Daarnaast zijn er wijken en straten bij gekomen. Er was een nieuwe kaart nodig om de huidige situatie goed weer te geven. Bovendien zijn er nieuwe inzichten over de rol van de wind. Omdat er op een tropisch hete dag bijna geen wind waait, is bij het berekenen van de gevoelstemperatuur uitgegaan van een windstille situatie voor heel Nederland. Verder is uitgegaan van dezelfde weersomstandigheden voor heel Nederland.
Stedelijk gebied leefbaar houden
Omdat een hoge gevoelstemperatuur onaangenaam is, is het belangrijk om te weten welke plekken snel kunnen opwarmen. Belangrijk voor beleidsmakers is dat de omgeving een grote invloed kan hebben op de gevoelstemperatuur. In de schaduw van gebouwen en bomen is de gevoelstemperatuur lager dan in de volle zon. Een omgeving met veel straten en gebouwen warmt juist meer op, doordat straten en gebouwen de warmte van de zon vasthouden. Deze kaart kan helpen om stedelijk gebied leefbaar te houden tijdens hete dagen.
Wat zie je op de kaart?
De Gevoelstemperatuurkaart laat op iedere plek in Nederland de gemiddelde gevoelstemperatuur tussen 12:00 en 18:00 uur zien voor een tropisch warme zomerdag, met een gemiddelde luchttemperatuur van 31,6 °C en een maximum luchttemperatuur van 33,1 °C. In het huidige klimaat komt zo’n dag in het binnenland eens in de twee jaar voor. Aan de kust komen tropische dagen minder vaak voor, één keer in de 5 tot 8 jaar. Maar in een opwarmend klimaat krijgt Nederland vaker te maken met tropische dagen.
Handige tool voor maatregelen en monitoring
De kaart helpt om te zien waar de hotspots in de buitenruimte zijn. Waar wil je schaduw en verkoeling creëren? En waar accepteer je de situatie dat het op een tropische dag heel erg heet kan worden? Ook kun je de nieuwe kaart gebruiken om het effect van verkoelende maatregelen te monitoren. Naast een kaart voor 2022 is er ook een kaart voor de situatie rond 2012 beschikbaar. Door de kaarten te vergelijken kun je zien hoe de gevoelstemperatuur in deze periode is veranderd. Bijvoorbeeld doordat er bomen zijn geplant of doordat er andere verkoelende maatregelen zijn genomen.