Vind snel inspirerende voorbeelden met de vernieuwde voorbeeldenkaart!
Ben je op zoek naar voorbeelden van klimaatadaptatie? Bekijk dan de vernieuwde voorbeeldenkaart op dit kennisportaal. De filters zijn flink uitgebreid, verouderde voorbeelden zijn weggehaald en de kaart zelf is in een nieuw jasje gestoken. Door deze update kun je inspirerende voorbeelden van klimaatadaptatie in Nederland nog makkelijker vinden!
Waarom een vernieuwde voorbeeldenkaart?
Vorig jaar is via een serie interviews onderzocht of de kaart nog voldeed aan de wensen en behoeften van gebruikers. Daarna zijn die wensen en behoeftes besproken in een gebruikersgroep. Dit heeft geleid tot een lijst met verbeteringen, zoals meer filters en een nieuw ontwerp voor de kaart.
Wat is er veranderd?
De voorbeeldenkaart is flink op de schop gegaan. Een grote verandering is dat de filters zijn uitgebreid, waardoor het veel makkelijker is geworden om de voorbeelden te vinden die je zoekt. Andere veranderingen aan de kaart:
- Er zijn 100 verouderde voorbeelden verwijderd, waardoor de kaart een stuk overzichtelijker is geworden.
- Het themafilter is uitgebreid met biodiversiteit, bodemdaling en waterkwaliteit om beter aan de sluiten bij de gebruikerswensen.
- Je kunt nu kiezen uit verschillende ondergronden voor de kaart en er zijn kaartlagen toegevoegd. Hiermee kun je bijvoorbeeld de gemeente- en provinciegrenzen aanzetten en een bodemkaart bekijken.
- De oude kaart bestond uit verschillende gekleurde prikkers. Die kleuren gaven het soort project aan. Dat is niet meer zo. Er is een extra filter ‘Categorie’ gekomen. Daardoor kun je nu met de filterfunctie filteren op verschillende soorten projecten. In plaats van de prikkers is er nu één soort marker.
- Als je op een marker klikt, zie je meteen een afbeelding van de maatregel.
- Aan de voorbeelden zelf is een ‘lees meer’-functionaliteit toegevoegd. Zo kun je vanuit een voorbeeld makkelijker andere informatie vinden over hetzelfde thema.
- De stresstesten, strategieën en uitvoeringsagenda’s vind je voortaan op de monitorkaart stresstesten en de monitorkaart strategieën/uitvoeringsagenda’s.
Gebruiksvriendelijkere voorbeeldenkaart
Het belangrijkste doel van deze update was om de voorbeeldenkaart gebruiksvriendelijker te maken. Menno van Bijsterveldt van stichting CAS (Climate Adaptation Services), die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het kennisportaal, denk dat dit met de aanpassingen goed is gelukt: “We zien in de statistieken van de website dat de voorbeeldenkaart veel wordt gebruikt. Met deze nieuwe kaart spelen we nog beter in op de behoeftes van de gebruikers.”
Voorbeelden uit de Impulsregeling
Op de kaart staan nu ook voorbeelden uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie, zoals een ondergrondse waterberging in Zundert en de aanpak in Sint Willebrord om overlast van hevige buien tegen te gaan. Heb je een mooi project dat met de Impulsgelden mogelijk is gemaakt en wil je dat delen op de voorbeeldenkaart? Ga dan naar het formulier om je project aan te melden. Wil je een ander voorbeeld toevoegen? Dat kan natuurlijk ook! Stuur een mailtje naar menno@climateadaptationservices.com.