Goede voorbeelden van klimaatadaptatie
Op deze pagina vind je vooral links naar publicaties over het herstel van koraal en mangrovebossen. Die helpen de kust te beschermen tegen overstromingen. Eronder vind je een lijst met interessante onderzoeken. Het is de bedoeling dat hier in de loop van de tijd steeds meer voorbeelden komen te staan. Heb je een goed voorbeeld van klimaatadaptatie in het Caribisch deel van Nederland? Laat het ons weten via het helpdeskformulier.
Herstel van koraal
Natuurherstel rond Lac Bay op Bonaire
Om de natuur in en rond Lac Bay op Bonaire te herstellen en te versterken en duurzame recreatie mogelijk te maken, heeft de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA) een bijdrage ontvangen uit het Resiliene, Sustainable Energy and Marine Biodiversity Programma uit het Europees Ontwikkelingsfonds. STINAPA wil onder andere zeegras en koraal herstellen en een onderzoek uitvoeren naar de waterkwaliteit van baai. Naast het beschermen van de natuur helpen de werkzaamheden ook om zand vast te houden, waardoor golven worden gebroken en erosie van het strand wordt tegengegaan. Je kunt hier meer over lezen in het Klimaatalarm voor Bonaire.
Herstel van mangrove
Mangrove Maniacs
De Mangrove Maniacs is een stichting van vrijwilligers op Bonaire die zich inzet om mangrovebossen te beschermen en om aangetaste mangroves te herstellen. Mangrovebossen zijn onder meer belangrijk voor de biodiversiteit. Ze vormen een leefgebied voor vogels, vissen en schaaldieren. Als natuurlijke buffer tussen land en zee kunnen ze ook de kust beschermen tegen zeespiegelstijging en stormvloed. Verder kunnen mangroves grote hoeveelheden CO2 opslaan. Hieronder vind je een link naar de website van Mangrove Maniacs en een video van het KNMI over mangroveherstel:
Curaçao Rif Mangrove Park
Het Curaçao Rif Mangrove Park is een bijzonder stadspark van twaalf hectare op Curaçao dat bestaat uit mangrovebomen. Mangroves zijn heel belangrijk voor Curaçao. Deze bomen bieden voedsel en onderdak voor zeedieren. Ook zijn ze belangrijk voor de voortplanting van heel veel zeedieren. Bovendien helpen mangroves de kust te beschermen, bijvoorbeeld bij een orkaan. Het stadspark draagt bij aan de bewustwording onder bewoners en bezoekers over hoe belangrijk de mangroves zijn voor Curaçao. Dit maakt ze ook belangrijk voor het toerisme.
Duurzame landbouw
Biologische landbouw Curaçao
Op de website van Future Islands vind je informatie over verschillende duurzame en klimaatbestendige landbouwprojecten op Curaçao: Zen Farm BV, Nos Kunuku BV en D’Farm. Zen Farm kweekt via hydrocultuur in een afgesloten ruimte gewassen die normaal alleen in een koel klimaat groeien, zoals kool, wortel en spinazie. Nos Kunuku is een biologische boerderij die op zonne-energie draait en ook in een afgesloten ruimte gewassen kweekt met behulp van hydrocultuur. D’Farm houdt zich bezig met het kweken van onder andere sla en verse munt.
Duurzame festivals
Festival di Awa
In 2024 vond voor de eerste keer het Festival di Awa (‘Waterfestival’) plaats in Kralendijk op Bonaire. Er waren wetenschappelijke presentaties en muziek-, dans- en theatervoorstellingen. Het doel van dit project was om bewoners bewuster te maken van hoe belangrijk schoon water is en om op een speelse en creatieve manier aandacht te vragen voor thema’s als duurzaamheid, klimaat en inclusiviteit. Je kunt er meer over lezen in dit nieuwsbericht op Bonaire.nu.
Adaptatiemaatregelen van Justitie
In de zomer van 2024 schreef Curacao.nu een nieuwsbericht waarin stond dat verschillende overheidsdiensten in 2024 maatregelen hadden genomen tegen de extreme hitte. Zo zijn in de gevangenis de sport- en fitnessactiviteiten tijdelijk stilgelegd om te voorkomen dat gevangenen oververhit zouden raken. Ook zijn de tijden voor vrij bewegen aangepast en was er extra ijs en water beschikbaar voor de gevangenen. Daarnaast hebben de politie en brandweer maatregelen genomen. Er is voor gezorgd dat er altijd genoeg water en ijs beschikbaar was voor het personeel. Ook werden kapotte airco’s met spoed gerepareerd om een aangename en veilige werkomgeving te behouden.
Links naar interessante websites en onderzoek
- De Climate Summary van het Meteorological Department Curaçao geeft informatie over het klimaat van de Caribisch deel van het Koninkrijk.
- Het KNMI heeft een aparte website met weer- en klimaatinformatie over Caribisch Nederland.
- Island(er)s at the Helm is een onderzoeksproject van de Nationale Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het heeft als doel om via onderzoek duurzame en inclusieve oplossingen aan te dragen om de Nederlandse Cariben ook op sociaal gebied weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
- Het project Veerkrachtherstel Caribisch Nederland van Wageningen University & Research (WUR) draagt bij om de achteruitgang van de koraalriffen tegen te gaan in Caribisch Nederland. Ook helpt het om ecosysteemdiensten te verbeteren en om lokale organisaties te versterken.
- Het SEALINK-project is een wetenschappelijk project waarin wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken samenwerken om onderzoek te doen naar koraalriffen in de Nederlandse Cariben.
- Het PARATUS-project is een Europees onderzoeksproject dat als doel heeft om de risico's te verminderen op rampen met meerdere oorzaken en om de hulp te verbeteren na zulke rampen.
- De storymap Flooding and Water Quality on Dutch Caribbean Islands is het resultaat van een ‘hackaton’ van Deltares om gebieden te beschermen tegen overstromingen en om extreme weergebeurtenissen beter te kunnen voorspellen. Het doel is om in 2030 modellen en tools te hebben om miljoenen mensen te beschermen tegen overstromingen en om de kwaliteit van zoetwater voor mens en natuur te garanderen.
- St Eustatius National Parks Foundation werkt samen met Hogeschool Van Hall Larenstein en de Saba Conservation Foundation aan koraalherstel door Diadema-zee-egels te kweken. Deze zee-egels beschermen het koraal tegen algen. Dit zevenjarige project loopt van 2023 tot en met 2029. Je kunt er meer over lezen op Nature Today.
- Op de website weADAPT vind je een overzicht van informatie over de effecten van klimaatverandering op eilanden, en aan de maatregelen die er genomen worden om de gevolgen te beperken.
- Vanuit de Verenigde Naties is het rapport Local Solutions: adapting to climate change in small island developing states gepubliceerd. Je vindt er voorbeelden van adaptatiemaatregelen op eilandstaten in de Stille Oceaan, het Caribisch gebied, de Atlantische en Indische Oceaan, en het zuiden van Azië.
- Op de website van Greenpeace vind je een dubbelinterview uit 2024 met Danique Martis en Eefje de Kroon over de rechtszaak die Greenpeace aanspant tegen de Nederlandse regering en klimaatrechtvaardigheid voor Bonaire.
- In Wageningen World, het magazine voor relaties en alumni van Wageningen University & Research vind je een interview met Dolfi Debrot, Senior tropisch marien ecoloog bij Wageningen Marine Research over de natuurbescherming in de Caribische delen van het Koninkrijk, over duurzame visserij, kleinschalige landbouw en over de bedreiging van de natuur door overbegrazing van geiten.