Goede voorbeelden van klimaatadaptatie

Op deze pagina vind je vooral links naar publicaties over het herstel van koraal en mangrovebossen. Die helpen de kust te beschermen tegen overstromingen. Eronder vind je een lijst met interessante onderzoeken. Het is de bedoeling dat hier in de loop van de tijd steeds meer voorbeelden komen te staan. Heb je een goed voorbeeld van klimaatadaptatie in het Caribisch deel van Nederland? Laat het ons weten via het helpdeskformulier.

Herstel van koraal

Natuurherstel rond Lac Bay op Bonaire

Om de natuur in en rond Lac Bay op Bonaire te herstellen en te versterken en duurzame recreatie mogelijk te maken, heeft de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA) een bijdrage ontvangen uit het Resiliene, Sustainable Energy and Marine Biodiversity Programma uit het Europees Ontwikkelingsfonds. STINAPA wil onder andere zeegras en koraal herstellen en een onderzoek uitvoeren naar de waterkwaliteit van baai. Naast het beschermen van de natuur helpen de werkzaamheden ook om zand vast te houden, waardoor golven worden gebroken en erosie van het strand wordt tegengegaan. Je kunt hier meer over lezen in het Klimaatalarm voor Bonaire.

Herstel van mangrove

Mangrove Maniacs

De Mangrove Maniacs is een stichting van vrijwilligers op Bonaire die zich inzet om mangrovebossen te beschermen en om aangetaste mangroves te herstellen. Mangrovebossen zijn onder meer belangrijk voor de biodiversiteit. Ze vormen een leefgebied voor vogels, vissen en schaaldieren. Als natuurlijke buffer tussen land en zee kunnen ze ook de kust beschermen tegen zeespiegelstijging en stormvloed. Verder kunnen mangroves grote hoeveelheden CO2 opslaan. Hieronder vind je een link naar de website van Mangrove Maniacs en een video van het KNMI over mangroveherstel:

Links naar interessant onderzoek

  • De Climate Summary van het Meteorological Department Curaçao geeft informatie over het klimaat van de Caribisch deel van het Koninkrijk.
  • Het KNMI heeft een aparte website met weer- en klimaatinformatie over Caribisch Nederland.
  • Island(er)s at the Helm is een onderzoeksproject van de Nationale Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het heeft als doel om via onderzoek duurzame en inclusieve oplossingen aan te dragen om de Nederlandse Cariben ook op sociaal gebied weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
  • Het project Veerkrachtherstel Caribisch Nederland van Wageningen University & Research (WUR) draagt bij om de achteruitgang van de koraalriffen tegen te gaan in Caribisch Nederland. Ook helpt het om ecosysteemdiensten te verbeteren en om lokale organisaties te versterken.
  • Het SEALINK-project is een wetenschappelijk project waarin wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken samenwerken om onderzoek te doen naar koraalriffen in de Nederlandse Cariben.
  • Het PARATUS-project is een Europees onderzoeksproject dat als doel heeft om de risico's te verminderen op rampen met meerdere oorzaken en om de hulp te verbeteren na zulke rampen.
  • De storymap Flooding and Water Quality on Dutch Caribbean Islands is het resultaat van een ‘hackaton’ van Deltares om gebieden te beschermen tegen overstromingen en om extreme weergebeurtenissen beter te kunnen voorspellen. Het doel is om in 2030 modellen en tools te hebben om miljoenen mensen te beschermen tegen overstromingen en om de kwaliteit van zoetwater voor mens en natuur te garanderen.