Hoe beoordeel je de kwetsbaarheid van vitale en kwetsbare functies en wat is er nodig om deze belangrijke functies te beschermen? Deltares, Universiteit Twente, Arcadis, Stichting CAS en Royal HaskoningDHV hebben samen verkend hoe je beoordeelt in hoeverre vitale en kwetsbare functies goed beschermd zijn en wat er nodig is om ze beter te beschermen.
Studenten Klimaat & Management van Hogeschool Saxion in Deventer hebben in opdracht van Nobis Policy Lab onderzocht hoe je als gemeente bewoners kunt betrekken bij klimaatadaptieve projecten. Aanleiding voor dit onderzoek was dat veel gemeenten moeite hebben om burgers te bereiken. De onderzoekers hebben negen duurzame projecten in Nederland bestudeerd met de vraag wat ervoor zorgde dat deze projecten succesvol werden. Wat zorgde ervoor dat er genoeg bewoners bij betrokken waren?
Om gemeenten te helpen bij klimaatadaptatie heeft VNG in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het ‘ondersteuningsprogramma klimaatadaptatie VNG’ opgericht. Met dit programma biedt een wisselende poule van twaalf adviseurs gemeenten ondersteuning op maat. In dit rapport lees je over de eerste bevindingen van het programma.
Het praktijkonderzoek Hitte richtlijnen heeft als doel om de drie richtlijnen van De hittebestendige Stad nog beter te onderbouwen en concreter uit te werken. De onderzoekers hebben deze richtlijnen in de praktijk onderzocht door metingen, interviews, foto’s en GIS-analyse met elkaar te combineren. Ze beschrijven voor elke richtlijn de methode, resultaten en aanbevelingen, zodat gemeenten er eenvoudig zelf mee verder kunnen.
De kans op schade door extreem weer neemt door klimaatverandering toe. Maar wie is er verantwoordelijk voor de risico’s? Hoe is deze verantwoordelijkheid verdeeld tussen individuele eigenaren, de overheid en verzekeraars? Ambient heeft in opdracht van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) een verkenning uitgevoerd naar deze verantwoordelijkheden.