Bij klimaatbeleid zijn een langetermijnvisie en blik op de toekomst heel belangrijk. Maar om concrete stappen te zetten is het ook belangrijk om te weten waar een stad nu staat en welke impact adaptatiestrategieën en maatregelen hebben. Oftewel: hoe klimaatbestendig zijn we nu en liggen we op koers richting 2050? Hoe kunnen we dat monitoren? Daar gaat het project ‘Monitoring lokale klimaatbestendigheid’ van de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad over. Dit rapport beschrijft de tweede fase van het project.
Bij renovaties en bouwprojecten besteden woningcorporaties en bouwbedrijven nog te weinig aandacht aan klimaatadaptatie en circulariteit. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Verduurzaming corporatiewoningen’ van Platform31. Daarvoor heeft ze zes renovatieprojecten onderzocht waarin energiebesparende maatregelen zijn gecombineerd met circulaire en/of klimaatadaptieve maatregelen.
Gemeenten kunnen bewoners stimuleren om hun tuin te vergroenen met financiële prikkels, zoals subsidies of kortingen. Maar werken financiële prikkels ook echt? Wanneer wel en wanneer niet? Om daarover kennis te verzamelen, hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere overheden samen een onderzoek laten uitvoeren in pilotgemeenten van de Alliantie Financiële Prikkels.
Bestuurskundigen van de Erasmus School hebben onderzoek gedaan naar Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam. Dit zijn kleine en flexibele organisaties die stedelijke klimaatadaptatie faciliteren. Met behulp van de resultaten hebben de onderzoekers een routekaart ontwikkeld met tien lessen over succesfactoren en barrières. Deze routekaart laat zien wat overheden kunnen doen om samen met andere partijen de stad mooier en klimaatbestendiger te maken.
Het Planbureau voor de Leefomgeving brengt elke twee jaar de Balans van de Leefomgeving uit. Daarin staat wat Nederland heeft bereikt op het gebied van de leefomgeving en het beleid ervan. In de Balans van de Leefomgeving 2020 staan deze vier grote opgaven centraal: Klimaatverandering en Energie, Landbouw, Voedsel en Natuur, Ruimtelijke ontwikkelingen en Circulaire economie. In het onderzoek is ook speciaal aandacht voor de vraag hoe betrokken bewoners zijn bij de leefomgeving en het beleid.