Tijdens warme en hete dagen kunnen veel woningen zo warm worden dat mensen er last van krijgen. Onderzoekers van Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam hebben onderzocht waar de temperatuur van woningen door beïnvloed wordt. Het doel was om een antwoord te krijgen op de vraag hoe groot de behoefte is om woningen te koelen als het heet is.
In het onderzoeksprogramma Dealing with Disasters voeren zes wetenschappers van de Radboud Universiteit cultuurhistorisch onderzoek uit naar de manier waarop Nederlanders in het verleden met watersnoodrampen zijn omgegaan. Naar aanleiding van dat onderzoek heeft de universiteit een brochure met interviews en essays uitgegeven. In deze brochure verbinden de onderzoekers het heden met het verleden, met het oog op een klimaatbestendige toekomst.
In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft &Flux onderzocht hoe je commerciële partijen uit de bouwsector op de beste manier kunt betrekken om klimaatbestendig te bouwen. Wat kunnen bouwers en ontwikkelaars bijvoorbeeld doen om klimaatadaptatie in het hele bouwproces te laten doorwerken? En hoe kun je ervoor zorgen dat klimaatadaptie verandert van een publieke opgave in een gezamenlijke opgave? In dit rapport lees je wat de behoeftes en kansen zijn om de samenwerking met verschillende partijen in de bouw te verbeteren.
In zijn afstudeeronderzoek aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst geeft Freek van Riet een visie op de toekomst voor de verstedelijkingsopgave in Nederland. Met behulp van veel afbeeldingen laat Van Riet zijn ideeën over de toekomst van Nederland zien. De centrale vraag in zijn onderzoek luidt hoe Nederland nu al om kan gaan met verstedelijking als de zeespiegel met drie meter stijgt in 2100.
Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie heeft een rapport uitgebracht over de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheidszorg. Het doel van het rapport is om de gezondheidszorg in heel Europa klimaatbestendig te maken. De wetenschappers doen daartoe drie aanbevelingen.