Het rapport Tussentijdse Evaluatie Ruimtelijke Adaptatie bevat een kwalitatieve evaluatie van de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (DBRA). De afgelopen jaren is er al veel gedaan om Nederland klimaatbestendig in te richten, maar er moet een ‘tandje bij’. Dat constateren de onderzoekers die de DPRA hebben geëvalueerd. De onderzoekers constateren dat er veel is gebeurd, maar adviseren tegelijk om een nieuwe fase in te gaan met een aanpak die meer prikkelt en uitdaagt.
Vijf jaar leergemeenschappen Water en Ruimte hebben een schat aan kennis opgeleverd over nieuwe relevante ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, veranderende regelgeving, toenemende verstedelijking, bodemdaling, de economische crisis en het herstel daarvan. Tijdens vijftig bijeenkomsten in het hele land is aandacht besteed aan lopende actuele landelijke programma’s en trajecten. Omdat het onmogelijk is om de uitkomsten van vijftig bijeenkomsten in één essay samen te vatten, dient deze publicatie vooral ter inspiratie. Dit essay blikt terug op de vier belangrijkste thema’s die als een rode draad door de bijeenkomsten heen liepen: de rol van water in projecten, samenwerken, visievorming en participatie.
Dit voorbeeldenboek toont de mogelijkheden van eenvoudige en haalbare klimaatbestendige inrichtingen van woonstraten. Het boek laat, aan de hand van veelvoorkomende straatbeelden, zien dat een klimaatbestendige inrichting van woonstraten veelal eenvoudig is en voor vlakke gebieden niet duurder hoeft te zijn dan de traditionele inrichting. Dit is gebaseerd op onderzoek met diverse gemeenten.
Een juridisch onderzoek (scriptie) naar de verantwoordelijkheden van de gemeente, het waterschap, de provincie en perceeleigenaren bij verschillende vormen van wateroverlast
Dit rapport is bedoeld als gespreksnotitie om met beleidsmakers na te denken over het belang van ruimtelijke inrichting bij waterveiligheidsopgaven en de rol van de ruimtelijke professional daarbinnen. Daarom worden in dit rapport de gehanteerde begrippen verhelderd zodat de samenwerking tussen water- en ruimteprofessionals kan verbeteren. De vraag die hierbij centraal staat is "Hoe kunnen we het concept MLV laten landen bij de ruimtelijke professionals (ontwerpers, planners, beleidsmakers) zodat risicobewust ontwerpen en plannen een vanzelfsprekendheid wordt?".