Van 2008 tot en met 2014 vond het nationale onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat plaats. Dit onderzoeksprogramma heeft een belangrijke impuls gegeven aan de kennisinfrastructuur op het gebied van klimaatadaptatie.
Waterschappen spelen een cruciale rol in het waterbeheer in Nederland. Toch zitten de waterschappen niet altijd vanaf het eerste moment aan tafel bij gebiedsontwikkelingen. Soms is de locatie van een ziekenhuis bijvoorbeeld al bepaald, voordat er met het waterschap is gesproken en is daarbij niet gelet op het risico van overstroming.
Nederlandse gemeenten zijn continu in beweging. Er mag dan in sommige steden minder nieuw worden gebouwd, er wordt altijd wel ergens gewerkt. Uw gemeente werkt bijvoorbeeld aan het opknappen van oude wijken of is bezig met het vervangen van de riolering. Dat biedt kansen uw stad tegen lage kosten beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke overstromingen. U bespaart daarmee op toekomstige uitgaven voor vervanging en herstel.
De proeftuinen meerlaagsveiligheid van het deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering helpen om inzichten te verwerven die klimaatrobuuste, veilige gebieden een stap dichterbij brengen. Met interactief ontwerpend onderzoek brengen proeftuinen praktijkkennis en expertkennis bij elkaar. Dit levert algemeen toepasbare bouwstenen en denklijnen op voor de deltabeslissing Waterveiligheid en de deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie.