Overheden en bedrijven zijn zich vaak niet bewust van overstromingsrisico's. Daarom wordt bij de locatiekeuze, inrichting en bouwwijze van vitale en kwetsbare functies niet of nauwelijks rekening gehouden met waterveiligheidsaspecten. Zo worden de risico's (onbewust) vergroot door de huidige tendens in het ruimtelijke beleid om vitale objecten, zoals bijvoorbeeld elektriciteitshuisjes, uit het zicht te plaatsen. Het Deltaprogramma kiest voor een nieuwe aanpak.
Het moet weer vanzelfsprekend worden om bij de ruimtelijke inrichting van ons land rekening te houden met water. Het tegengaan van schade door overstroming en extreem weer is voor ons allen van belang. Daarom willen we ons land zoveel mogelijk klimaatbestendig en waterrobuust inrichten. Zowel binnen- als buitendijks, zowel op regionaal als op lokaal schaalniveau. De Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie stimuleert en bindt betrokken partijen om dit ook daadwerkelijk te gaan doen.
Deze rapportage bevat de resultaten van een verkenning van de mogelijkheden om de weerbaarheid van ons land tegen de gevolgen van overstromingen in de komende 20 tot 30 te vergroten. De verkenning is uitgevoerd in het kader van het deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering. De focus ligt op het verminderen van de kwetsbaarheid voor overstromingen van de infrastructuren en objecten die maatschappelijk gezien het meest relevant zijn, cq. bij uitval tot de meeste slachtoffers en schade leiden. Deze infrastructuren worden aangeduid als ‘vitale infrastructuur’. Voorbeelden zijn elektriciteit, gas en drinkwater.