De afgelopen jaren zijn diverse verkenningen en gebiedspilots uitgevoerd op het gebied van meerlaagsveiligheid en vitale en kwetsbare objecten. Deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering (DPNH) heeft er behoefte aan om concreter inzicht te krijgen in factoren die van belang zijn voor een waterrobuuste inrichting van nieuwbouwlocaties (nieuwbouw en herstructurering) en vitale & kwetsbare functies.
Om voor elk van de vitale en kwetsbare functies een doeltreffende en passende aanpak te borgen in relatie tot overstromingsrisico’s is ervoor gekozen om de verantwoordelijke ministeries aan te spreken op de bestaande urgentie en hun verantwoordelijkheid. Per vitale en kwetsbare functie is, in samenwerking met het verantwoordelijke ministerie, een analyse gemaakt die is samengevat in een dashboard (scoretabel), met een bijzondere inhoudelijke toelichting, die de huidige stand van zaken in relatie tot overstromingsrisico’s weergeeft. Het dashboard bevat een inventarisatie en beoordeling van de kwetsbaarheid van de vitale en kwetsbare functies voor een overstroming en de ketenafhankelijkheid binnen en tussen de functies.
Het synthesedocument van het deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering geeft de essenties weer van vijf jaar lang onderzoek, samenwerking en besluitvorming voor een aanpak die beoogt om in de toekomst wateropgaven op orde te houden en de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Een jarenlang proces dat heeft geleid tot de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. Met deze deltabeslissing is een mooi resultaat behaald waar alle betrokken partijen en samenwerkende partners trots op mogen zijn.
Het is belangrijk de schade door klimaatverandering te voorkomen. Door de opgave nu al te combineren met andere opgaven kan een verbetering van de stedelijke kwaliteit worden bereikt, en kunnen toekomstige kosten vermeden worden. De coalities klimaatbestendige stad doen in het Manifest klimaatbestendige stad een appel op overheden en marktpartijen om hiervoor samen met de inwoners van de stad verantwoordelijkheid te nemen. De vrijblijvendheid voorbij!
Klimaatverandering biedt niet alleen bedreigingen voor Nederland - het biedt ook interessante kansen voor vernieuwing en innovatie. Een regionale adaptatiestrategie kan bijdragen aan het creëren van voorwaarden voor economische groei en kwaliteit van leven. Acht Nederlandse regio's (hotspots) hebben onder de vlag van Kennis voor Klimaat een proces doorlopen om te komen tot opties voor een regionale adaptatiestrategie (ORAS).