Factsheets Hitte in de woning

In Nederland krijgen we door klimaatverandering steeds vaker te maken met periodes van hitte. Ook extreme hitte, met temperaturen boven de 35 °C, komt steeds vaker voor. Nederlandse huizen zijn hier vaak niet op gebouwd. In bestaande woningen wordt het vaak te warm in de zomer. De hittenorm, die er nu alleen nog bestaat voor nieuwbouw, wordt in veel situaties overschreden. De factsheets van het RAAK-project ‘Hitte in de woning’ beschrijven per situatie welke oplossingen het meest effectief zijn om hitteproblemen in bestaande woningen tegen te gaan.

Voor wie?

De factsheets zijn bedoeld voor provincies, gemeenten, woningcorporaties, Verenigingen voor Eigenaars (VVE’s) en GGD’s. Voor elke partij staat beschreven welke acties zij kan nemen om hitteproblemen in bestaande woningen tegen te gaan.

Wat kun je ermee?

De factsheets laten in de eerste plaats zien dat voor effectieve maatregelen een integrale aanpak nodig is. In deze aanpak werken gebouweigenaren, gemeenten en provincies op drie niveaus nauw met elkaar samen: gebied, gebouw en gebruiker. In het eerste hoofdstuk staat deze aanpak beschreven, met daarbij een overzicht van de taken en rollen per organisatie. De factsheets die volgen geven inzicht in mogelijke maatregelen, zoals zon weren, ‘s nachts doorluchten en temperatuur in de wijk verlagen. Welke maatregelen het beste effect hebben, hangt af van de context. Daarom is het belangrijk om eerst de woonsituatie in kaart te brengen. De factsheets laten voor een aantal veelvoorkomende woonsituaties zien wat de effecten van verschillende hittemaatregelen kunnen zijn.

Wie heeft de factsheets ontwikkeld?

De Hogeschool van Amsterdam heeft binnen het RAAK-project ‘Hitte in de woning’ de factsheets ontwikkeld in samenwerking met drie provincies, zeven gemeenten, elf woningcorporaties, GGD Gelderland-Midden, TAUW, Stichting W/E adviseurs, Groene Huisvesters en Klimaatverbond Nederland. De factsheets zijn gebaseerd op hittemetingen, simulaties en belevingsonderzoek.

Publicatiedatum

17 juni 2024