Framework for Climate Adaptive Buildings
Hoe vind je binnen een vastgoedportfolio de panden met een groot risico op hittestress, verzakking bij droogte, wateroverlast of overstroming? Om dat inzichtelijk te maken is er nu het Framework for Climate Adaptive Buildings. Deze gratis beschikbare standaard aanpak helpt niet alleen om panden met een groot risico aan te wijzen. Hij helpt ook om een adaptatieplan met maatregelen op te stellen waarmee je de grootste risico's drastisch kunt verminderen. Het Framework is ontwikkeld door stichting Dutch Green Building Council (DGBC), in samenwerking met overheden, bedrijven en andere organisaties.
Voor wie?
Partijen die actief zijn in de vastgoedsector: vastgoedpartijen, financiers, woningcorporaties en overheden.
Wat kun je ermee?
Met deze standaard aanpak kun je binnen een portfolio aanwijzen waar de grootste fysieke klimaatrisico's zitten. Je kunt hem ook gebruiken bij het rapporteren over de EU Taxonomy alignment voor klimaatdoel 2: klimaatadaptatie. De aanpak is opgesteld op basis van open klimaatdata, met transparantie over de gebruikte methodes. Het doel is om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de klimaateffecten op gebouwniveau. De aanpak bestaat uit drie stappen:
Deel 1: Het inschatten van de klimaateffecten voor de omgeving van een gebouw (de omgevingsscore)
Deel 2: Het bepalen van de gebouwspecifieke kwetsbaarheid (de gebouwscore)
Deel 3: Het definiëren van gebieds- en gebouwmaatregelen (de adaptatiestrategie)
Wie heeft de aanpak ontwikkeld?
Het Framework for Climate Adaptive Buildings is ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC), in samenwerking met ruim 40 partijen, waaronder: het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Provincie Gelderland, Provincie Utrecht, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Amsterdam, ING, Rabobank, ABN AMRO, Verbond van Verzekeraars, W/E, Bouwinvest, MN, a.s.r. real estate, CBRE IM, Vesteda, IVBN, Altera, NSI, Achmea Real Estate, BPD, Esri Nederland, Wereldhave, Sweco, stichting CAS (Climate Adaptation Services), Nelen & Schuurmans, TAUW, Arcadis, HKV, Deltares, Nieman, Royal HaskoningDHV, Hogeschool van Amsterdam, Witteveen+Bos, &Flux, stichting RIONED, OSKA, Groene Huisvesters en Merosch.
Publicatiedatum
1 juni 2024