Handreiking Klimaatadaptatie en Gezondheid
Klimaatverandering is één van de grote opgaves voor de volksgezondheid. Zo wordt door klimaatverandering de impact van hitte en uv-straling op de gezondheid groter, en nemen door hogere temperaturen de risico’s door infectieziektes toe. De impacts op de gezondheid zijn het grootst voor groepen met lage inkomens. In de Handreiking Klimaatadaptatie en Gezondheid lees je hoe je gezondheidsrisico’s van klimaatverandering kunt beperken en dat kunt borgen in beleid.
Voor wie?
De handreiking is geschreven voor medewerkers van gemeenten en GGD’en. Binnen gemeenten kunnen zowel het ruimtelijke als het sociale domein een rol spelen om gezondheidseffecten van klimaatverandering tegen te gaan. De handreiking kan ook gebruikt worden door andere organisaties die hiermee aan de slag willen, zoals woningbouwcorporaties.
Wat kun je met de handreiking?
De handreiking richt zich op drie thema’s, die steeds belangrijker worden door klimaatverandering en waarop de GGD een rol heeft: hitte, uv-straling en infectieziektes. Daar kunnen in de toekomst nog thema’s bij komen. De handreiking gaat in op gezondheidsrisico’s, risicogroepen, samenwerkingen, koppelkansen in beleid en maatregelen. Je vindt er ook een overzicht van maatregelen die gemeenten kunnen nemen om gezondheidsrisico’s door klimaatverandering te beperken.
Meer informatie over de handreiking vind je op de pagina van het project Klimaatadaptatie en Gezondheid.
Wie heeft de handreiking ontwikkeld?
De handreiking is geschreven door meerdere GGD’en, in samenwerking met het RIVM. Het project Klimaatadaptatie en Gezondheid is onderdeel van het landelijke programma LIFE IP Klimaatadaptatie. Dit programma heeft als doel om klimaatadaptatie in Nederland te versnellen en wordt mede gefinancierd door de EU.
Publicatiedatum
De eerste versie is verschenen in december 2023, maar de handreiking wordt nog verder doorontwikkeld.
