Klimaateffectatlas

Wil je weten welke gevolgen klimaatverandering heeft voor jouw gebied? Werk je bijvoorbeeld als gemeenteambtenaar aan een klimaatstresstest voor je gemeente? Of wil je weten waar in jouw regio de toenemende hitte een risico vormt voor kwetsbare ouderen? De Klimaateffectatlas geeft je een eerste indruk van de gevolgen van klimaatverandering voor de verschillende gemeentes en regio’s in Nederland. De atlas bestaat uit vier onderdelen: de kaartviewer, kaartverhalen, klimaatscenario’s en het buurtdashboard.

Voor wie?

De Klimaateffectatlas is geschikt voor iedereen die meer wil weten over de gevolgen van klimaatverandering in een gebied. Dus niet alleen voor overheden, maar bijvoorbeeld ook voor onderwijsinstellingen, studenten, bedrijven en inwoners.

Wat kun je ermee?

De Klimaateffectatlas geeft een eerste indruk van de effecten die klimaatverandering nu en in de toekomst kan hebben op Nederland. Voor lokale en regionale overheden is de atlas daarom bijvoorbeeld heel geschikt om te gebruiken als startpunt voor de klimaatstresstest. Maar er staan ook kaarten in die context geven, zoals bodemkaarten en kaarten die een indruk geven waar kansen liggen. Hieronder lees je per onderdeel wat je ermee kunt.

  • Kaartviewer: in de viewer kun je met verschillende kaarten bekijken wat voor gevolgen wateroverlast, droogte, hitte, overstroming kunnen hebben voor jouw gebied. Ook kun je zien welke effecten klimaatverandering in jouw gebied kan hebben op de waterkwaliteit.
  • Kaartverhalen: de kaartverhalen geven uitleg bij de belangrijkste kaarten. Ze vertellen wat je op de kaarten ziet en helpen om ermee aan de slag te gaan.
  • Klimaatscenario’s: de klimaatscenario’s laten zien hoe hitte, droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging zich in Nederland ontwikkelen bij verdere klimaatverandering. Deze tool is gebaseerd op de KNMI’23-klimaatscenario’s.
  • Buurtdashboard: met het buurtdashboard krijg je snel inzicht in hoe klimaatbestendig buurten zijn. Je kunt er bijvoorbeeld vinden hoe groen een buurt is of hoe hoog de gevoelstemperatuur is op een zomerse dag.

Wie heeft de atlas ontwikkeld?

De Klimaateffecatlas wordt gecoördineerd en beheerd door stichting CAS (Climate Adaptation Services), in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij ontwikkelen de kaartinformatie in de atlas in samenwerking met verschillende kennisinstellingen en adviesbureaus.

Publicatiedatum

2012, laatste update in 2024