Klimaateffectatlas

Wil je weten welke gevolgen klimaatverandering heeft voor jouw gebied? Werk je bijvoorbeeld als gemeenteambtenaar aan een klimaatstresstest voor je gemeente? Of wil je weten waar in jouw regio de toenemende hitte een risico vormt voor kwetsbare ouderen? Dan kun je gebruikmaken van de Klimaateffectatlas. De Klimaateffectatlas is gebaseerd op landelijke gegevens en geeft je een eerste indruk van de gevolgen van klimaatverandering voor de verschillende gemeentes en regio’s in Nederland. De atlas bestaat uit een kaartviewer en kaartverhalen.

Kaartviewer

In de kaartviewer staan alle kaarten. Je kunt hier filteren op de thema’s wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in kaarten met als thema wateroverlast, dan klik je dat thema aan. Ook kun je zelf verschillende kaartlagen selecteren en switchen tussen verschillende klimaatscenario’s. Met de zoomfunctie kun je inzoomen naar je eigen gemeente.

Kaartverhalen

Elke kaart heeft zijn eigen kaartverhaal. De kaartverhalen helpen je om beter te begrijpen wat je op de kaart ziet. Je vindt de kaartverhalen op twee manieren:

  • Via het tabblad ‘kaartverhalen’ bovenaan de website. Hier vind je een overzicht van de verschillende kaartverhalen, gecategoriseerd op thema.
  • Via de kaarten in de kaartviewer. Je komt bij het bijbehorende kaartverhaal als je onder de legenda klikt op ‘Meer informatie’.

De video hieronder legt je uit wat de Klimaateffectatlas is en hoe je hem kunt gebruiken.